Ebben az áttekintő cikkben a 3 legjobb banki szolgáltatást nézzük át, ahová nemcsak a jutalékodat kérheted ki.

    Az elmúlt időszak technológiai fejlődésének köszönhetően mindenki számára kinyílt a világ, ezért elérhetővé váltak olyan szolgáltatások, melyeket addig Magyarországról a távolság miatt nem vehettünk igénybe. Ma már az innovációnak köszönhetően sokkal előnyösebb banki szolgáltatásokat vehetünk igénybe külföldön, ha nem ragaszkodunk ahhoz, hogy ügyintézéshez betudjunk menni egy kihelyezett fiókba, ahol sorszámot húzva akár egy órát is üljünk az elintézendő feladathoz. A legújabb online banki szolgáltatásokkal időt és pénzt takaríthatunk meg, hiszen mindent eltudunk intézni egy telefonra letöltött applikáción keresztül, akár még az ügyintézővel folytatott chat beszélgetést is pár perc alatt lezavarhatjuk. A piacon található számtalan lehetőség közül igyekeztem azt a hármat kiválasztani, ami a saját magam által előírt szigorú feltételeknek kompromisszum mentesen megtud felelni. Ezek a feltételek a következőek voltak:

    1. Biztonság, ami az első számú szempont egy bank kiválasztásánál, ahol a pénzt szeretném tartani.
    2. Saját néven lévő IBAN számlaszám, hogy bárhonnan, bármikor megkaphassam az átutalást
    3. Több pénznemben vezetett bankszámla, hogy a különböző devizákat más-más számlákon tudjam tartani
    4. Könnyen használható telefonos applikáció, ahol az összes ügyemet egyszerűen eltudom intézni
    5. Alacsony számlavezetési és bankkártya használati díjak

    A fenti 5 szempontot figyelembe véve alakult ki az a hármas fogat, amit most megismertetek veled. Az első helyezett magasan kiemelkedik a mezőnyből, mind szolgáltatás téren, mind átváltási árfolyamok terén és ügyfélelégedettség szempontjából. Nem is húzom tovább az időt ismerkedj meg a 3 legjobb online banki szolgáltatással a piacon, amit ma igénybe tudsz venni.

    Első helyezett: Revolut

    A Revolut története

    A Revolut alapítója Nikolay Storonsky sokat utazott és az utazásai során a külföldi tranzakciós díjak miatt több száz eurót veszített az árfolyamátváltás során, amiről azt gondolta, hogy elfogadhatatlan. Mivel nem talált megoldást a problémájára és nem volt olyan kártya, ami alacsony árfolyamon váltsa át a pénzt, 2015-ben megalapította a Revolutot. Eltörölt minden rejtett díjat és a valutaváltás során bankközi árfolyamot használ. A szolgáltatás gyorsan nagy siker lett, mostanra 150 különböző pénznemben lehet a kártyával fizetni vagy készpénzt felvenni róla. Nem számít, hogy az Egyesült Királyságban vagy a Szaúd-Arábiában fizetünk vele, az ország pénznemében tudunk kivenni készpénzt az ATM-ekből anélkül, hogy kedvezőtlen átváltási díjat kellene fizetnünk érte.

    A Revolut egy FinTech (Financial Technology – ez pénzügyi technológiákat jelent, és magába foglalja a pénzügyi szolgáltatások technológiai innovációit) cég az Egyesült Királyságban, ami 2018-ban Magyarországon is elindult. A szolgáltatás egy olyan alkalmazás a telefonunkra, amelyet folyószámlaként vagy “elektronikus pénztárcaként” is lehet használni. A Revolut versenyezni próbál a hagyományos bankokkal, a különböző magas banki díjak megszüntetésével vagy csökkentése által, beleértve a bankszámla vezetési-, bankkártya használati díjat vagy a valutaárfolyamok közti átváltást is.

    A Revolut az egyszerűségre és az „egy tető alatt minden” elvre épít, foglalkoznak többek közt:

    • prepaid kártyákkal, melyeket a világ legtöbb országában ingyenesen kártyaköltségek nélkül használhatóak
    • nemzetközi átutalásokkal
    • kriptopénz-kereskedelemmel (Bitcoin, Ethereum, Litecoin, stb., a váltás költsége 1,5%)
    • és utas-, telefon-, baleset-, és életbiztosításokkal (öt szolgáltató bevonásával, melyből kettő a Revolut és a Revolut Premium)

    A Revolut nagy előnye akkor domborodik igazán ki, ha gyakran járunk külföldre és/vagy külföldi valutában kapjuk a fizetésünket. Míg például Magyarországon mind a bankok, mind a valutaváltók a bankközitől eltérő (jellemzően jóval drágább) árfolyamon váltják a devizát, valutát, a brit startup bankközi árfolyamon teszi ezt. A bankkártyás vásárlás mellett egy bizonyos összegig a készpénzfelvétel is ingyenes attól függően milyen szolgáltatást veszünk igénybe. A Revolut ügyfelei plusz kedvezményekben is részesülhetnek, ha az egyébként díjmentes számlát upgradelik prémium számlára.

    Magas szintű biztonság

    A Revolut kártya helyalapú biztonsággal is rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy ennek használatát helyhez lehet kötni, így részben megakadályozható a vele történő visszaélés. Például, ha mi Magyarországon vagyunk és a kártyát Ausztriában akarja valaki használni, akkor nem tudja a rendszer egész egyszerűen elutasítja a tranzakciót. A helyalapú biztonságot manuálisan kell engedélyezni az alkalmazásban. Ez azt teszi, hogy a telefon helyzetét figyelve tudja, hogy mi hol tartózkodunk. A kártya csak ebben az országban lesz használható. Ez egy nagyszerű funkció, amely megvédhet a visszaélésekkel szemben. Az alkalmazás rendkívül gyors, ezért bármikor mindenfajta díjtól mentesen változtathatjuk meg a kártyánk beállításait. Természetesen lopás esetén bármikor gyorsan letiltható a kártya, de a helyalapú biztonság is egy extra funkció, ami segíthet bizonyos helyzetekben.

    A helyalapú biztonság egy egyedülálló funkció, amit csak a Revolut biztosít, de az alkalmazás számos egyéb biztonsági funkcióval is rendelkezik:

    • készpénz felvételének a korlátozása (ki/be kapcsolás egy kattintással)
    • kártya lefagyasztása és aktiválása, bármikor, bárhonnan (ki/be kapcsolás egy kattintással)
    • bejelentkezés ujjlenyomattal vagy PIN kóddal
    • saját PIN kód kiválasztása (ki/be kapcsolás egy kattintással)
    • érintésmentes fizetés tiltása (ki/be kapcsolás egy kattintással)
    • készpénz felvételének letiltása (ki/be kapcsolás egy kattintással)
    • mágnescsík letiltása (ki/be kapcsolás egy kattintással)
    • internetes fizetések letiltása (ki/be kapcsolás egy kattintással)
    • a Revolut számla egy terhelési számla, így nem törölhető
    • kiválasztható, hogy mekkora összeg legyen a Revolut számlán
    • minden fizetés vagy lemondás esetén értesítést kapunk a telefonon
    • Ha a kártya fagyasztási funkciót használjuk, akkor elvileg minden vásárlás után lefagyaszthatjuk a kártyát és szükség esetén engedélyezhetjük a használatát, így lehetetlen lesz bárki számára, hogy pénzt vegyen fel a kártyánkról.
    • Virtuális kártya a kockázatos internetes fizetésekhez, amit ki/be kapcsolhatunk és elkölthető limitet is adhatunk meg neki

    Egy másik jó funkció az, hogy minden fizetés után a telefonon megjelenik egy értesítés a fizetéssel kapcsolatban. Ehhez persze internetes csatlakozás szükséges, de abban a pillanatban, ahogy csatlakozunk rá, megkapjuk azokat az értesítéseket is, amelyeket elszalasztottunk.

    Egyéb Revolut funkciók:

    • Statisztikák. A Revolut megmutatja, hogy hol és mire költjük el a pénzünket. Példa kategóriák: élelmiszerek, bevásárlás, étterem, közlekedés.
    • Ügyfélszolgálat. Az ügyfélszolgálat egy chat programon belül érhető el. Az automata robot nagyon sok mindenre azonnal használható, ha mégis személyes ügyintézésre van szükség akkor rövid időn belül válaszolnak a kérdésünkre.
    • Pénz küldése és fogadása. Küldhetünk pénzt bármilyen Revolut felhasználónak egy kattintással a telefonkönyvünkből kiválasztva.
    • Pénz igénylése. Például fizetési linkeket hozhatunk létre, ahol megadjuk a pontos összeget és a linket elküldve akár bankkártyával befizethet a számlánkra a személy akitől pénzt várunk.
    • Helyalapú biztonság. Ha a kártyától távol vagyunk, akkor ez a vásárlások során és ATM-ek által elutasításra kerül.
    • Vault széfek. Ha szeretnél megtakarítani, akkor minden tranzakció alkalmával felkerekítheted a fizetett összeget, és félreteheted az aprót, amit bármilyen valutába átváltva (ez Bitcoin is lehet) egy virtuális széfben őrizhetsz

    Előnye az alkalmazásnak, hogy rendelkezik magyar felhasználói felülettel.

    Háromféle számla létezik:

    Revolut Standard

    A Standard csomag ingyenes, viszont a kártya szállítását fizetni kell. Első feltöltés 10 euró, a kártya megrendelésének a díja 5,99 euró. Az ügyfél azonosítás rendkívül egyszerű, pár percet vesz igénybe. Fel kell töltenünk a személyazonosságunkat igazoló okiratunkat és készíteni kell saját magunkról egy fényképet a telefonunk segítségével.

    A standard csomag a következő dolgokat tartalmazza:

    • ingyenes, Egyesült Királyságban euróban megnyitott folyószámla saját IBAN-nal.
    • akár 200 euró díjmentes készpénzfelvétel ATM-ből – az ezt meghaladó összegre 2% a készpénzfelvételi díj
    • több mint 150 valutában végezhetsz fizetést bankközi árfolyamon
    • díjmentes pénzváltás havi 6.000 eurónak megfelelő összegig – az ezt meghaladó összegre 2%-os díjat kell fizetni
    • Hétvégén 0.5%-os díjat kell fizetni pénzváltás esetén, mivel ilyenkor a Revolut rögzíti az általunk biztosított árfolyamokat, hogy megvédjék magunkat az ingadozások ellen.
    • Havi 200 eurónál nagyobb készpénzfelvétel esetén 2% kezelési költséget számol

    Az ügyfél kap egy intelligens ügyfélszolgálati asszisztensrobotot is, mellyel megspórolható a hosszas banki ügyintézés is.

    Revolut Premium

    A Prémium csomag ára havi 7,99 euró (2.600 forint).

    A prémium csomag a standard csomagon kívül a következő extra dolgokat tartalmazza:

    • nagyobb kártya választék (design)
    • utasbiztosítás
    • korlátlan valutaváltás 29 pénznemben
    • akár 400 euró díjmentes készpénzfelvétel ATM-ből
    • poggyász és késleltetett repülési biztosítás
    • azonnali hozzáférés 5 kriptovalutához
    • elsőbbségi 24/7 ügyfélszolgálat
    • a fizikai kártya ingyenes
    • ingyenes expressz szállítás – ha elveszíted a kártyádat a világ bármelyik pontján, akkor a legrövidebb időn belül kapni fogsz egy újat

    Ha figyelembe vesszük, hogy mennyibe kerül a havi Prémium csomag és nem veszünk le egy hónapban több ezer eurót a kártyáról, nem utazunk sokat és a Revolut kártyát nem használod másra, mint külföldi készpénz felvételre, fizetésre akkor nincs szükséged a Prémium csomagra.

    Revolut Metal

    A Metal csomag az előző csomagok minden előnyét magába foglalja, és ezen felül a következőket is tartalmazza:

    • korlátlan számú kártya – Metal rozsdamentes acélból, Premium, virtuális vagy egyszer használatos virtuális kártya
    • exkluzív portaszolgálat
    • akár 600 euró díjmentes készpénzfelvétel ATM-ből
    • exkluzív Revolut metál kártya
    • akár 0,1%-os cashback Európán belül és akár 1% Európán kívül minden kártyás fizetésnél

    Ennek az ára havi 13,99 euró. Azt gondolom ez a csomag azoknak éri meg, akik mindent szeretnének egy helyről megkapni, sokat utaznak és nem ismernek kompromisszumot az életükben. A Revolut egy olyan csomagot rakott össze, ahol VIP ügyfélnek érezhetjük magunkat, ha ezt választjuk.

    A kérdés csak az, hogy szükségem van-e  valamelyik fizetős csomagra?

    Az alapcsomag mindent tartalmaz, amire szükség lehet, amit egy átlag magyar bank kínál az ügyfeleinek havi számlavezetési díjakért cserébe. Amit mi itthon megszoktunk, mint banki szolgáltatás, azt a Revolut ingyenesen kínálja: a számla nyitása, fenntartása nem kerül pénzünkbe, és a legtöbb átutalás is ingyenes még az alapverzióban is (persze van lehetőség havidíj fejében különböző prémiumverziók megrendelésére). Ez mindenképpen olyan előny, amellyel a legtöbb bank még nem tudja/akarja felvenni a versenyt. Ha szeretnénk extra szolgáltatásokat igénybe venni, szeretnénk érezni a VIP ügyfél érzést, akkor válasszunk a nekünk megfelelő fizetős szolgáltatások közül.

    A szolgáltatás igénybevételéhez egy okostelefonra lesz szükségünk, amire letöltjük az alkalmazást. Telepítés után magyar nyelv vár minket és azonnal eltudjuk kezdeni használni a Revolut nyújtotta szolgáltatásokat. A Revolut szolgáltatás csak telefonos applikáción keresztül működik, internetes böngészőből nem tudunk ügyeket intézni!

    Ide kattintva az akció ideje alatt ingyenesen rendelheted meg az első Revolut kártyádat, még abban az esetben is, ha az ingyenes szolgáltatásukat választod.

    Második helyezett: Paysera

    A Paysera története

    A Paysera egy első generációs fintech cég szinte az “őskorból”, mivel a litván startupot még 2004-ben alapították. A cég 2012 óta tulajdonosa az e-money license-nek, mobil applikációjuk 2014-ben indult el. A felhasználói felületük leginkább egy magyar bankéhoz hasonlít. A Paysera szolgáltatása elérhető telefonról és internetes böngészőn keresztül is.

    Kártya igénylés

    Felhasználóbarát felülettel találkozhatunk, ha letöltjük a mobil alkalmazást. Nyelv választás után (magyar nem választható), add meg az email címedet és a telefonszámodat a regisztráláshoz.Az SMS-ben kapott kóddal ellenőrzik a telefonszámod valódiságát. Bejelentkezés után a személyazonosságod ellenőrzése következik, ahol először fel kell töltened egy saját magadat igazoló okiratot  (például sz. ig.) majd a mobilod kamerájával egy fotót kell csinálni magadról, mintha csak seflie-znél egyet. A teljes értékű fiókhoz egy KYC (ismerd meg az ügyfeled) kérdőív kitöltése kötelező, ami egyértelmű és alap kérdésekből áll.

    Rövid ellenőrzés után – az ígéret szerint 1 munkanap alatt – már aktív is a fiókod, ha kész vagy mindennel, akkor egy teljes értékű euró folyószámla büszke tulajdonosa leszel, ami IBAN számmal is rendelkezik, amihez már 3-D Secure Visa kártyát is rendelhetsz!

    A kártyakibocsátás feltétele, hogy a kiküldéshez szükséges összeg 3-5 euró legyen a számládon, amit a rendeléskor letudnak venni.

    Banki szolgáltatás biztonsága

    A VISA kártyák „3-D technológiával” vannak ellátva, amely biztonságosabb fizetési kártyákat biztosít. A „Paysera VISA” címkével ellátott e-boltokban történő vásárláskor minden vásárlást megerősítenek. A VISA kártyák lehetővé teszik a vevő azonosítását és annak ellenőrzését, hogy jogosult-e fizetésre a kártya használatával. Az ingyenes „Verified by VISA” biztonsági program lehetővé teszi, hogy a vásárlások a legnagyobb biztonságban történjenek meg. A Paysera VISA lehetővé teszi az érintés nélküli fizetést a kártyáin keresztül, ami a  vásárlás egy gyors módja. A kisebb összegek kifizetéséhez nem szükséges PIN-kód – elegendő, ha a kártyát az olvasó közelébe tartjuk. Az érintés nélküli tranzakciók bárhol lehetségesek, ahol a kártyaolvasó speciális NFC jelzéssel van ellátva.

    A Paysera előnyei:

    • Havidíjmentes euró folyószámla, IBAN számmal
    • A váltás a bankinál kedvezőbb árfolyamon történik, akár 32 különböző devizában tarthatsz egyenleget, felhasználva ezt online fizetésre, utalásra, külföldi vásárlásra
    • VISA bankkártya. Maximum 5 egy számla mellé
    • A Payserat már 300.000 ügyfél használja 184 országban

    Paysera díjai:

    • Kártya kibocsátása magánszemélyeknek: 3,00 EUR
    • Kártya kibocsátás üzleti célokra: 5,00 EUR
    • Kártya átadása: A kiválasztott szállítási típustól függően (+ kártya kibocsátási díj)
    • Kártya aktiválás (az interneten keresztül): Díjmentesen
    • Az első kártya havi díja (előre fizetendő a következő hónapra): 0,45 EUR
    • Második (és következő) havi díj (ha a kártya ugyanahhoz a fiókhoz kapcsolódik, mint az első): Díjmentesen
    • Kártya megrendelés törlése: 3,00 EUR
    • Aktív kártya elutasítása: Díjmentesen
    • Kártyaváltás (ha elveszett): Az ár megegyezik az új kártya megrendelésével
    • Fizetés az EU üzleteiben: euróban Díjmentesen
    • Fizetés az EU üzleteiben más pénznemekben: 0,10 EUR + 0,70 %
    • Fizetés a nem EU-s üzletekben más pénznemekben: 0,10 EUR + 1,20 %
    • Fizetés törlése a fizető fél hibája miatt: 10,00 EUR
    • Készpénzfelvétel az EU tagállamaiban (euróövezetben) euróban: 1,00 EUR
    • Készpénzfelvétel az EU tagállamaiban, más pénznemekben: 1,00 EUR + 1,80 %
    • Készpénzfelvétel az EU-n kívüli államokban minden pénznemben: 1,50 EUR + 1,80 %
    • A tranzakciók napi limitje: 10 000 EUR
    • Napi készpénzfelvételi limit: 600 EUR

    A Paysera hosszú ideje van már a piacon és az egyik legjobb szolgáltatást nyújtja a területen. A terület egyik úttörőjeként hatalmas fejlődésen ment keresztül és folyamatosan fejlesztik termékcsomagjukat, hogy minél jobban kitudják elégíteni az újfajta igényeket. A Revoluthoz képest nagyobb költséggel dolgoznak, de ha több helyen szeretnénk számlával rendelkezni, akkor az egyik legjobb megoldás, ha a Payser-át választjuk. Egyetlenegy hátránya, hogy nem elérhető magyar nyelv az oldalukon.

    Ide kattintva tudsz Paysera számlát nyitni.

    Harmadik helyezett: Payoneer

    A Payoneer története

    A Payoneer 2005-ben alakult és központja New Yorkban található. A Payoneer egy olyan fizetési rendszer, ahová a világ legnagyobb cégeinek kifizetéseit tudjuk érkeztetni. A Payoneer Mastercard bankkártyát ad az ügyfeleinek, amivel a világ bármely pontján tudunk vásárolni és pénzt kivenni ATM-ből. A Payoneer elkötelezte magát a legmagasabb szintű biztonság és adatvédelem mellett, ezért csak törvényesen működő cégektől fogad el utalást. A weboldal és ügyfélszolgálat magyar nyelven is elérhető.

    Kártya igénylés

    A Payoneer fiókodban válaszolni kell (vagy az email -en kapott linkeken) egy rövid kérdőívre, ami a pénzmosási törvény miatt van. A fiók teljes körű használatához fel kell töltened a személyi igazolványod, és egy nevedre szóló közüzemi számla vagy bankszámlakivonat fotóját. A kérdőívet nyugodtan kitöltheted magyarul, mert a payoneer-nél van magyar support, ezért megfogják érteni.

    Még arra figyelj a kérdőívnél, hogy arra a kérdésre, hogy milyen helyről fog befolyni a payoneer számládra a pénz, nehogy „tiltott” tevékenységet adj meg, mert nagyon komolyan veszik az ellenőrzést! Ezen a linken https://pubs.payoneer.com/files/tc/TermsPayoneerUSPaymentService.pdf
    meg tudod nézni (a pdf 5-ik pontjában), hogy mik a tiltott tevékenységek, ami miatt elutasíthatják az US Payment szolgáltatásod kérvényét. (pl. a forex kereskedésből befolyt összegek tiltó listán vannak)

    Az oldalon azt írják, hogy CSAK üzletszerű tevékenységből befolyt pénzek utalását fogadják el a payment service segítségével, tehát személyes felhasználásra nem lehet használni a Payoneer szolgáltatást!

    Banki szolgáltatás biztonsága

    Nem kérdés, hogy az egyik legbiztonságosabb online banki szolgáltató a Payoneer. Szigorú szabályok vonatkoznak, mind az ügyfelekre, mind a cégekre, ahonnan pénzt fogad be a Payoneer, egész egyszerűen azért, mert az amerikai törvények vonatkoznak a bankra, melyek az egyik legszigorúbbak a világon.

    A Payoneer prepaid mastercard előnyei:

    • Ingyen fizethetsz vele bárhol, ahol elfogadnak Mastercard bankkártyát. Pl. étterem, boltok, benzinkutak
    • Alacsony költségek
    • Online is lehet fizetni vele webshopokban és pénzt vehetsz fel a világ bármely pontján ATM-ből
    • Névre szóló IBAN számlaszám
    • 7 elérhető pénznem (USD, EUR, GBP, JPY, CNH, CAD, AUD)
    • Online felületen lehet ellenőrizni egyenleged és a pénzmozgásokat
    • A beérkező tranzakciókról e-mail értesítés
    • Magyar felhasználói felület

    Payoneer díjai:

    • Kártya aktiválása: Ingyenes
    • Éves Számlakarbantartás: $29.95
    • Kártya cseréje: $12.95
    • Készpénzfelvétel: $3.15 Tranzakciónként
    • Sikertelen ATM-es készpénzfelvétel: $1.00 Tranzakciónként
    • ATM számlaegyenleg lekérdezés: $1.00 Tranzakciónként
    • Pénznem átutalása: A teljes összeg 0.50%
    • Vásárlás Ingyenes
    • Deviza átváltás 3%

    Ha foglalkozol Amazon dropshipinggel, akkor a Payoneer nagyszerű megoldás lehet a számodra, hiszen pár kattintással összetudod kötni a webáruházaddal.

    A Payoneer azért került a harmadik helyre, mert egy tőkeerős, nagy múltú, biztonságos cég, de a költségei magasabbak a társainál és a számlahasználat is igényel egy kis kompromisszumot. A felhasználói felületük és a telefonos alkalmazásuk le van maradva a többi szolgáltatóhoz képest. Egyszerű kezelni, de extra funkciókat ne várjunk, gondolok itt a bankkártya mágnescsík, chip, érintéses fizetés egyszerű ki/be kapcsolására, mert erre nem lesz lehetőségünk.

    Ide kattintva tudsz számlát nyitni a Payoneer-nél.

     

    Szólj hozzá Facebookal

    Pin It on Pinterest