A Herbalife Nutrition elfogadta a 123 millió dollár megfizetését, ezzel rendezve azokat a vádakat, amelyet a kínai piacon történt kormánytisztviselők megvesztegetéséért, a meghamisította könyvelésért és nyilvántartásért kaptak.

    A losn angeles-i székhelyű vállalat egyezséget kötött a szövetségi ügyészekkel, a Gregory Woods bíróval folytatott virtuális bírósági tárgyalás során. Továbbá práhuzamosan megállapodást kötött az Egyesült Államok Értékpapír és Tőzsdei Felügyeletével is.

    Az egyezségek megoldják az Egyesült Államok külföldi korrupciós gyakorlatáról szóló törvényének büntetőjogi és polgári jogi megsértését, amely tiltja a kenőpénz kifizetését a külföldi kormánytisztviselők számára, és előírja a vállalatoknak, hogy pontos könyvelést és nyilvántartást vezessenek.

    A Kínában üzleti tevékenységet folytató Herbalife-nak bizonyos licencekre volt szüksége ahhoz, hogy termékeit Kínában a független értékesítőkön keresztül értékesítse.

    „2007 és 2016 között a vállalat kínai hivatalnokok megvesztegetésével érte el, hogy a közvetlen értékesítési engedélyeket megszerezze az országban” – hozták nyilvánosságra a szövetségi ügyészek. „Ez idő alatt a Herbalife 28 tartományban szerzett engedélyt. A vállalat kenőpénzt is fizetett annak érdekében, hogy befolyásolja a kínai kormányzati vizsgálatokat a kínai törvények betartásával kapcsolatban, valamint azért hogy befolyásolja a kínai állam által ellenőrzött médiát, ezzel érve el a negatív média megjelenések eltávolítását.” – közölték az ügyészek.

    2016-ig a Herbalife kínai üzleti tevékenysége az éves globális nettó árbevételének mintegy 20% -át – 860 millió dollárt tett ki. A kenőpénzek eltitkolása érdekében a Herbalife hamisan könyvelte el a kifizetéseket és egyéb juttatásokat, melyeket utazási és szórakoztatási költségként írtak le.

    Az ügyészek szerint a Herbalife két korábbi vezetője segített a rendszer működésében. A vezetőket, Yanliang Li-t és Hongwei Yang-ot tavaly megvádolták az FCPA megsértése miatt.

    Yanliang Li úrnak hamis tanúzással és az iratok megsemmisítésével, valamint a SEC által indított polgári FCPA-vádakkal is szembe kell néznie.

    A Herbalife büntetőeljárási megállapodása számos olyan esetet ismertetett, amikor Li úr és Yang asszony, valamint más meg nem nevezett vezetők állítólag piros borítékokat, vagy pénzbeli kifizetéseket és egyéb ajándékokat adtak a kínai tisztviselőknek.

    A Herbalife 55,7 millió dolláros büntetést kapott. A társaság továbbá megállapodott abban is, hogy mintegy 67,2 millió dollár illegális nyereséget és ezen nyereség kamatát is megtéríti.

    Forrás: The Wall Street Journal

    Szólj hozzá Facebookal

    Pin It on Pinterest