Az Egyesült Királyság pénzügyi hatósága (FCA) bejelentette, hogy a kriptoeszközökre új hirdetési szabályok lépnek életbe 2023. október 8-tól, ami szerint a vásárlás előtt megfontolási időszakot kell bevezetni a vásárlók számára. 

    A megfontolási időszak 24 óra lesz, ami azt jelenti, hogy a brit befektetőknek 24 órájuk van arra, hogy „kérdés nélkül” visszatérítést kérjenek.

    Az intézkedéscsomag célja annak biztosítása, hogy a kriptot vásárlók megértsék a kockázatot, és ezzel együtt az „ajánlói” bónuszok betiltásra kerülnek.

    Az új szabályok azt jelentik, hogy a kripto cégeknek biztosítaniuk kell, hogy az emberek megfelelő tudással és tapasztalattal rendelkezzenek a kriptográfiai befektetésekhez. A kriptot népszerűsítőknek egyértelmű kockázati figyelmeztetéseket is be kell vezetniük, és biztosítaniuk kell, hogy a hirdetések világosak, tisztességesek és ne félrevezetőek legyenek.

    Az FCA szabályai követik a kormányzati jogszabályokat, hogy a kriptopromóciókat a szabályozó hatáskörébe vonják.

    Sheldon Mills, a fogyasztókért és a versenyért felelős ügyvezető igazgató a következőket mondta:

    Az emberek döntik el, hogy vásárolnak-e kriptot. Viszont a kutatások azt mutatják, hogy sokan megbánják, hogy elhamarkodott döntést hoztak. Szabályaink időt és megfelelő kockázati figyelmeztetéseket biztosítanak az embereknek ahhoz, hogy megalapozott döntést hozzanak.

    A fogyasztóknak/vásárlóknak továbbra is tisztában kell lenniük azzal, hogy a kriptovaluta piac továbbra is szabályozatlan és magas kockázatú terület. Azoknak, akik befektetnek, fel kell készülniük arra, hogy minden pénzüket elveszítsék.

    A kriptovaluta piacnak most fel kell készülnie erre a jelentős változásra. Dolgozunk további útmutatáson, hogy segítsünk a területnek megfelelni elvárásainknak.

    Az új szabályok akkor lépnek életbe, amikor az FCA kutatása szerint 2021-2022 között a becsült kriptotulajdonosok száma több mint kétszeresére nőtt, és a megkérdezett 2000 ember 10%-a nyilatkozott úgy, hogy rendelkezik kriptoval.

    A kripto népszerűségének megközelítése összhangban van az FCA által tavaly bevezetett szabályokkal, melyek a magas kockázatú befektetések megtévesztő pénzügyi reklámait szeretnék leküzdeni.

    Támogatja továbbá az FCA 2023/24-es üzleti tervében lefektetett három alapvető kötelezettségvállalását, amelyek célja a súlyos károk csökkentése és megelőzése, magasabb normák felállítása és tesztelése, valamint a verseny és a pozitív változás előmozdítása.

    A jelenlegi állás szerint október 8-tól minden olyan MLM kriptovállalat, amely az Egyesült Királyságban működik, vagy befektetést kér másoktól és abból jutalékot fizet, illegális lesz.

    Forrás: FCA

    Szólj hozzá Facebookal

    Pin It on Pinterest