A piramisjáték egyes jegyeit hordozó multi level marketing terméket Crypto World Evolution (CWE) néven reklámoznak a közösségi médiában magyar magánszemélyek.

    Olyan, a kriptovaluták kereskedéséhez szükséges szoftvereket és egyéb szolgáltatásokat kínálnak Crypto World Evolution néven, amelyekhez hasonlóak ingyenesen, vagy jóval olcsóbban is elérhetők a piacon. A jegybank figyelmeztetést adott ki honlapján és ezúton is kéri a fogyasztókat, hogy kellő körültekintéssel járjanak el az ilyen termékek kapcsán.

    A kriptovaluták kereskedéséhez szükséges szoftvereket és egyéb szolgáltatásokat kínáló Crypto World Evolution (CWE) nevű multi level marketing (MLM) terméket reklámoznak a közösségi médiában magyar magánszemélyek. A termék weboldalán található információk szerint a szoftverek különféle értékű csomagokban vásárolhatók. Meghatározott éves díj befizetése mellett a kereskedési szoftverből demo, vagy limitált összegű kereskedést lehetővé tevő verzió érhető el. A termékek licenc ideje egy év, további használat érdekében újabb éves díjat kell befizetni.

    A hasonló, korlátozott kereskedési hasznot elérő egyéb kereskedési szoftverek azonban ingyenesen, illetve kereskedési limit nélküli fizetős verziók már olcsóbban is hozzáférhetők a világhálón. Az interneten nem található hiteles adat arra vonatkozóan, hogy a kereskedő robot, vagyis a szoftvertermék folytat-e tényleges kereskedést, illetve az esetlegesen elért hasznot a befizetők valamilyen módon tudják-e realizálni.

    Az interneten elérhető weboldalakon bemutatott koncepció szerint a CWE, mint MLM rendszer keretében alapvetően a beléptetett új személyek arányában érhető el jövedelem. Ez a szisztéma leginkább a piramisjátékokban terjedt el, ahol a rendszer egyetlen bevétele az új belépők befizetései. Ennek alapján a CWE valódi tevékenysége arra irányulhat, hogy minél több ember számára értékesítsék a termékeiket, illetve ezek a személyek további értékesítéseket valósítsanak meg.

    Az MNB piacfelügyeleti tapasztalatai alapján előfordul, hogy a szervezők valamilyen kriptovalutához köthető tevékenységet végzőként hirdetik magukat, valójában azonban MLM rendszert – adott esetben piramisjáték-sémát – működtetnek, amelyben a kriptovalutáknak nincs szerepe, vagy az elenyészően csekély. E kockázatok miatt jelentős az esély, hogy a befektetők végleg elveszthetik befektetett tőkéjük egy részét vagy egészét.

    Befektetés előtt így minimumként javasolt, hogy a befektetők a kockázatok értékelésén túl megbízható és valós információkat szerezzenek az adott tevékenységről, az érintett kriptovalutáról (pl. árfolyama, volatilitása) és annak üzemeltetőjéről (tényleges létezése, származási helye, belső szabályzatai, a rájuk vonatkozó nyilvánosan elérhető adatok stb.). Kifejezetten kérdezzenek rá a befektetési döntést ajánló személynél, vagy a szervezőnél a befektetéssel járó kockázatokra, lehetséges veszteségekre és az értékesítési, valamint az ügyletből történő kiszállási lehetőségekre.

    A közösségi médiában megjelenő – jellemzően szponzorált – tartalmakban szereplő információk gyakran elégtelenek a megalapozott befektetői döntések meghozatalához.

    Az MNB a befektetők védelme érdekében folyamatosan igyekszik a tájékoztatás eszközével a fogyasztók segítségére lenni. Célszerű, hogy a befektetők minden esetben fontolják meg a felügyelt pénzügyi intézmények által kínált befektetési és megtakarítási lehetőségeket is. Az MNB honlapján elérhető a jegybanki engedéllyel vagy regisztrációval rendelkező befektetési szolgáltatók listája, s fogyasztóvédelmi oldalán a befektetési döntést segítő hasznos tájékoztatók is megtekinthetőek.

    Magyar Nemzeti Bank

    Forrás

    Szólj hozzá Facebookal

    Pin It on Pinterest