A OneCoin egyik alapítója Ruja Ignatova évek óta eltűnt, de a napokban megjelent egy weboldal, ahol egy videóban a OneCoin újraindulásáról beszél.

    Nagyon gyorsan kiderült a videóról, hogy hamisítvány és nem Ruja Ignatova szerepel benne, ha nem egy színész, akinek az arcát DeepFake* technológiával cserélték ki, hogy ezzel tévesszék meg a hozzá nem értő embereket. A OneCoin újraindulásáról szóló webhely az „onelife.earth” domainen található, amit nemrég regisztrálták, 2021. június 24 -én. A domain magántulajdonban volt, elrejtve a tulajdonos adatait.

    A videó megtekintésével meggyőződhetünk a hamisításról, ha megfigyeljük Ignatovát alakító színész állát 1 perc 9 másodpercnél, amikor beszél. Ne dőljünk be az átverésnek és kerüljük el ezt a weboldalt!

    *Deepfake röviden: a „deep learning” (mély tanulás) és a „fake” (valótlan, hamis) szavak összevonásából ered. Olyan videókat jelent, amelyeket mesterséges intelligencia segítségével manipuláltak. A deepfake videókat avatatlan szemek egészen nehezen azonosítják – ezért is lesz belőlük nagyon könnyen virális tartalom, ami pillanatok alatt ellepi az internetet – és ennek a veszélyeire hívták fel a figyelmet a szakemberek. Egyre nagyobb teret hódít a deepfake, egyre több ilyen videó jelenik meg az interneten, hiszen a youtube-on számtalan ilyen tartalmat találhatunk, amikor ismert színészek arcát cserélik le egy filmben:

     

    Források:

     

     

    Szólj hozzá Facebookal

    Pin It on Pinterest