A digipro.geenius.ee észt online magazin szerint a DagCoin alapítóit, Nils Grossberget és Kristjan Resst, valamint 2 másik személy óvadék iránti kérelmét elutasították és 2 hónapra előzetes letartóztatásba helyezték őket.

    2018 tavaszán négy észt férfi létrehozta a dagcoin virtuális fizetőeszközt , amit többek között hálózati marketinggel népszerűsítették, és az erre a célra létrehozott kereskedési platformokon értékesítették.

    A gyanúsítottak azt a benyomást keltették, hogy a dagcoin egy virtuális fizetőeszköz, amelynek fejlesztési és értékesítési folyamatát független és megbízható személyek végzik, de a gyanú szerint a dagcoinnal kapcsolatos cégeket titokban annak két alkotója irányította.

    Kristiina Laas körzeti ügyész kifejtette, hogy a gyanú szerint a férfiak virtuális valuta értékesítése céljából valótlan adatokat adtak meg. Szerinte a dagcoin ára a felhasználók számától függött – minél többen fogadják el a dagcoint fizetőeszközként, annál magasabb az ár.

    „A büntetőeljárásban eddig összegyűjtött adatok alapján okkal feltételezhető, hogy a gyanúsítottak a befektetések megszerzése érdekében mesterségesen megemelték a dagcoin árát és felhasználóinak számát, ezzel kedvező megítélését hoztak létre és azt a látszatott keltették, hogy a virtuális valuta folyamatosan növekvő értékű amely fizetőeszközként használható, illetve tárolásából bevételre lehet szert tenni.” – tette hozzá Laas.

    Az előzetes adatok szerint ez a fajta tevékenység közel 8 millió eurós veszteséget okozott a befektetőknek. A legtöbb áldozat külföldről származik.

    A gyanúsítottak további bűncselekmények elkövetésének megakadályozása és a büntetőeljárás elkerülése érdekében az ügyészség a Tartu Megyei Bíróságtól a két gyanúsított letartóztatását kérte.

    „A bíróság megállapította, hogy a bűncselekmény gyanúja megalapozott, és amennyiben a gyanúsítottak szabadlábon védekezhetnek, akkor folytathatják a bűncselekmények elkövetését, ezért a bíróság helyt adott az ügyészség kérelmének, és a férfiakat őrizetbe vette két hónapra.”-  tette hozzá Laas.

    Leho Lauri, a Központi Bűnügyi Rendőrség gazdasági bûnügyi osztályának vezetõje szerint a dagcoin megalkotói azt a helyzetet használták ki, hogy Észtországban gyakorlatilag szabályozatlan volt a virtuális valuták területe.

    „A Dagcoint virtuális engedéllyel rendelkező cégek alatt értékesítették, és a licenc meglétét szándékosan hirdették, hogy növeljék a hitelességét. Veszélyes helyzet volt, mert az engedély önbizalmat és bátorságot adott a befektetőknek, hogy pénzüket dagcoinba fektessék, de a valóságban Észtországban nagyon könnyen lehetett engedélyt szerezni, és ezzel az e-államunk hírnevét használták ki.” – szögezte le Lauri, majd hozzátette: bár mára szigorodtak a törvények, a virtuális valuta területe továbbra is folyamatos felügyeletet igényel.

    A cég engedélye a virtuális valuta szolgáltatások nyújtására Észtországban 2020. június 16-tól ez év június 15-ig volt érvényes.

    Lauri szerint nehéz felismerni a csalásokat, mert a bűnözők hatalmas erőforrásokat fektetnek a nagyszabású csalási terveikbe.

    „A bûnözõk gyakran olyan weboldalakat hoznak létre, amelyek eredetinek néznek ki, valamint az ügyfelekkel való kommunikáció során valódi cégek technikáit utánozzák, és például nyereséget fizetnek ki a befektetőknek. A befektetésnél rendkívül körültekintőnek kell lenni, és figyelembe kell venni, hogy abszolút minden befektetés kockázattal jár. A nagy haszon és a közel nulla kockázat ígérete az első figyelmeztető jel.” – tette hozzá a gazdasági bűnözés elleni hivatal vezetője.

    Az eljárást a Központi Bűnügyi Rendőrség gazdasági bűncselekményekkel foglalkozó hivatala folytatja le a Déli Kerületi Ügyészség vezetésével.

    Szólj hozzá Facebookal

    Pin It on Pinterest