Elon Musk első földalatti alagútja elkészült, amit pár nappal ezelőtt nyitottak meg a világsajtó számára. A szerencsés résztvevők Elon Musk – al közösen egy Tesla Model X hátsó ülésén tehették meg az első kilométereket.

    Látványos bemutatót tartottak Los Angeles-ben a The Boaring Company alagútjánál. A Boaring Co. alagútfúró cég a tech vállalkozó Elon Musk tulajdonában van, akinek az egyik álma az volt, hogy olyan alagutakat épít a városok alá, amiben több száz km/hal lehet autózni. Az első ilyen teszt pálya készült el, aminek az átadása pár nappal ezelőtt történt. A Los Angelesben megépített pálya a SpaceX főhadiszállása, valamint az O’Leary Station között közlekedik, a hossza ~1,8 km és a megépítésére pedig nagyjából 10 millió dollárt (kb. 2,83 milliárd forintot) költöttek. Összehasonlításképpen a budapesti metró kilométerenkénti ára 224 milliárd forint volt. Nyilván a két beruházás között vannak különbségek, de Elon Musk pontosan azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a jelenlegi alagútfúrás árának a töredékéért tudjon építeni alagutakat. Ezzel szeretné elérni azt, hogy a felszíni autósforgalom nagy százaléka a föld alá kerüljön, ezzel felszabadítva az utakat és a lakóközösségeket a forgalomtól.

    Elon Musk twitter bejegyzésében láthatjuk az alagutat működés közben, ahogy egy Tesla Model X leereszkedik a lifttel és végighalad az alagútban.


    CNN beszámolója szerint a szerkezet ha elkészül, akkor 241 km/h-val képes biztonságosan haladni benne egy autó, de a próbaúton nagyjából 56 km/h-val utaztak. Elon Musk jövőképe szerint ez olyan érzést kelt majd bennünk mintha teleportálnának az autósok városban.

    2017. májusában Elon Musk a TED főkurátorával Chris Anderson-al beszélgetett motivációiról, az új alagútfúró projektjéről, a Tesla és a SpaceX újdodonságairól és a Marsbéli jövő-építésről.

    Az elődadás címe: A jövő, amit építünk – és fúrunk.

    Kellemes időtöltést kívánok!

     

    Szólj hozzá Facebookal

    Pin It on Pinterest