Az ausztrál bíróság befagyasztotta a BitConnect igazgatójának John Bigattonnak a vagyonát és megtiltotta neki, hogy elhagyja az országot.

    John Bigatton korábban Sydneyben és Melbourne-ben található vagyonkezelési csoportok engedéllyel rendelkező pénzügyi tanácsadója volt, aki a BitConnect vezetőjeként a teljes összeomlás egyik felelőse, amely az Egyesült Államokat rázta meg a legjobban. A bitconnect MLM rendszerben egy kriptodeviza kereskedő robotot értékesített, amit úgy hirdettek, hogy „minimális kockázat mellett” napi (!) 1% körüli hozamot képes elérni a robot, de maximum 40%/hónap a limit. Olyan elképesztő számokat ígértek, hogy ha valaki utánaszámolt akkor kiderült, hogy kicsit több mint hat év alatt, a hozamok újrabefektetésével a minimum befektetendő 100 dollárból 3200 milliárd (!!!) dollárt keres meg nekünk az algoritmus, ami a világ összes hedge fundjának teljes vagyona. Nyilván valami nem stimmelt a cég körül és 2018. január 17-én a weboldalán bejelentette a Bitconnect, hogy azonnali hatállyal bezárja a boltot és kifizeti minden ügyfelét, aki rábízta a pénzét, de a kifizetést viszont nem dollárban vagy Bitcoinban, hanem Bitconnectben teszik meg. A károsultaknak 363,62 dolláronként jár egy Bitconnect. Mivel mindenki kiszerette volna venni a pénzét hatalmas eladási hullám keletkezett, ezért a bitconnect árfolyama egyik napról a másikra összeomlott és 435 dollárról esett először 9 dollár környékére, ezzel elveszítve az értékének a 98%-át. Napjainkra pedig a teljes elértéktelenedés jellemzi 0,35 dolláros árfolyammal.

    A BitConnect összeomlása rávilágított arra a hatalmas kockázatra amiről a Kriptovaluták az MLM-ben a meggazdagodás új forrása vagy a csalás melegágya? cikkben mi is írtunk, hogy a kriptovaluta piacok szabályozatlan világába való befektetések óriási kockázattal járnak. Az Egyesült Államokban a BitConnect ellen benyújtott jogi ügyek szerint az értékesítési ügynökök azt mondták az embereknek, hogy „$ 1,000-os befektetéssel $ 50 millió dolláros hozamra számíthatnak három éven belül” – írja egy Floridában benyújtott kereset.

    John Bigatton vagyonának befagyasztása és az utazási tilalma része az ASIC (Ausztrál értékpapír- és befektetési felügyelet) által elindított BitConnect vizsgálatnak . Az ASIC (Ausztrál értékpapír- és befektetési felügyelet) decemberben döntött úgy, hogy zárolja John Bigatton vagyonát. Az ASIC kérésére a szövetségi bíró Michael Gleeson parancsot adott ki, hogy John Bigatton hozza nyilvánosságra az összes bankszámláját, „az összes általa birtokolt kriptovaluta helyének listáját és minden letéti számlát, amely bármilyen valutát tartalmaz.”

    A bíróság szintén befagyasztotta az olyan vállalatok vagyonát, amelyről úgy vélik, hogy John Bigatton-hoz vagy a JB Befektetési Menedzsmentjéhez tartoznak. Bigatton felesége, Madeline Bigatton az ASIC nyilvántartásában szerepelő JB Befektetési Menedzsment egyetlen igazgatója és részvényese. Madeline Bigatton a Bitconnect összeomlása idején 2018 márciusában eltűnt. Madeline eltűnése egybeesett az FBI és más hatóságok által az Egyesült Államokban működő kriptovaluta üzlettel foglalkozó BitConnect elleni nyomozások elindításával. Madeline azóta sem került elő, idegenkezűségnek a jelét nem találtak a hatóságok, ezért májusban egy megemlékezést tartottak neki.

    A BitConnect ügyben való nyomozás több milliárd dolláros ponzi rendszerben elkövetett csalás miatt indult el Amerikában.

    Kriptovaluták az MLM-ben a meggazdagodás új forrása vagy a csalás melegágya? szakmai cikkünkben már írtunk arról, hogy a befektetésnek ez a területe a lehető legmagasabb kockázattal jár és ide csak olyan pénzt tegyünk aminek a részben vagy egészben való elvesztése nem fáj a számunkra. Az MLMfigyelő szerint a kriptovaluta piacot messze kerüljük el, ha egy jól működő, értékteremtő és hosszú távú MLM üzletet szeretnénk felépíteni.

     

    Szólj hozzá Facebookal

    Pin It on Pinterest