A múlt héten Robert Ferguson washingtoni államügyész, az LLaRoe Inc. ellen indított eljárást, melyet a főügyész jogellenes piramisrendszerként ír le.

    Az LLaRoe Inc. Magyarországon kevésbé ismert MLM cég, leginkább ruházati termékek forgalmazásával foglalkoznak. Rendelkeznek a Disney-vel közös collaboracióval is. 2017-es árbevételük 1,5 milliárd dollár volt.

    Robert Ferguson által benyújtott panasz azt állította, hogy a LuLaRoe terve megsértette a Washington állam piramisjáték szervezése ellen létrehozott alapszabályát, hamis és félrevezető jövedelmi eredményeket mutatott a meglévő és új résztvevők számára, és az állam fogyasztóvédelmi törvényeit is megsértette.

    A LuLaRoe nem tagja a Közvetlen Értékesítési Szövetségnek („DSA”), ahol a tagok kötelesek betartani egy szigorú etikai kódex szabályrendszerét.

    A DSA Etikai Kódexe a DSA tagvállalataira vonatkozik, és tiltja a piramisrendszereket, valamint a hamis, félrevezető vagy indokolatlan jövedelem csekkek mutogatását. A DSA-kódex azt is előírja, hogy a tagvállalatok elfogadják és szigorúan érvényesítsék a nem értékesíthető termékekre vonatkozó jóhiszemű visszavásárlási politikát, tiltják az indokolatlan készletvásárlások ösztönzését, vagy a nagy előzetes belépődíjak kifizetését, valamint egyéb védelmet biztosítanak az értékesítőknek és az ügyfeleknek.

    DSA elnök, Joseph N. Mariano elmondta:

    „A DSA tagjai tagságuk révén elkötelezettek a legmagasabb szintű fogyasztói és értékesítési védelem mellett.

    A DSA Etikai Kódexén kívül, a DSA és tagjai támogatták a DSA-kódex rendelkezéseivel összhangban lévő erős piramisellenes törvények elfogadását, ideértve Ferguson ügyész által idézett Washington államban elfogadott anti-piramis törvényét is.

    Sajnos, a közvetlen értékesítési csatornában nem minden vállalat DSA tag, – folytatta Mariano – és azok akik nem tagok, mint a LuLaRoe, nem fogadják el a kódex szabályait. A DSA tagok kötelesek a DSA-tagság követelményeinek és a kódexünknek megfelelően működni. Éppen ezért bejelentettük új közvetlen értékesítési önszabályozó tanácsunk (DSSRC) létrehozását a Better Business Burea Tanácsával együttműködve.

    A DSSRC figyelemmel kíséri a piacot, elfogadja a versenytársak kihívásait, és a fogyasztók panaszait egyaránt figyelembe veszi a DSA tagok és a nem tagok számára.

    A DSSRC, amely a DSA-kóddal párhuzamosan dolgozik, arra szolgál, hogy segítse a piacot megszabadítani a fogyasztói károktól, különösen a megtévesztő jövedelmektől és bevételektől.

    A DSA szoros figyelemmel kíséri az ügy alakulását, és folytatja a munkáját annak biztosítása érdekében, hogy minden fogyasztó védve legyen és csak a törvényes közvetlen értékesítési vállalatok működhessenek.

    Szólj hozzá Facebookal

    Pin It on Pinterest