Az amerikai bűnüldöző szervek bejelentették, hogy március 6.-án, szerdán a los angeles-i repülőtéren letartóztatták Konstantin Ignatovot a OneCoin vezetőjét, Ruja Ignatov testvérét.

    Az amerikai igazságszolgáltatás nagy munkában van az elmúlt hónapokban és hétről – hétre felelősségre vonják azokat az embereket, akik a törvényeket megkerülve, átveréssel akarnak meggazdagodni. Magyarországnak is lehetne tanulni belőle, hogy az elmúlt években az ilyen cégekben eltűnt több 10 milliárd forint nyomába induljanak.

    Geoffrey S. Berman, az Egyesült Államok New York déli körzetének ügyvédje, Cyrus R. Vance Jr., a New York állam kerületi ügyésze, John R. Tafur, külnleges ügynök a Belső Ellenőrzési Szolgálat-Bűnügyi Nyomozó Iroda („IRS-CI”), William F. Sweeney Jr. és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) new york-i irodájának igazgatóhelyettese bejelentette, hogy Konstantin Ignatov-ot 2019. március 6-án letartóztatták a Los Angeles-i nemzetközi repülőtéren, csalásban való összeesküvésért, mert egy nemzetközi piramisrendszernek a vezetője volt, amely a „OneCoin” nevű kriptovaluta marketingjével foglalkozott.

    2019. február 27. és 2019. március 6. között Konstantin Ignatov az Egyesült Államokba utazott, hogy a OneCoin-hoz kapcsolódó üzleti tevékenységet vezessen, többek között Las Vegasban, Nevada-ban, ahol egy kaszinó üdülőhelyén tartózkodott. Erről képeket is töltött fel a facebook oldalára:

    Miközben Las Vegasban tartózkodott, az Konstantin Ignatov számos OneCoin partnerrel találkozott. A találkozó során az egyik első kérdés IGNATOV-hoz az volt, hogy a OneCoin tagjai mikor lesznek képesek bevételre vagy „készpénz kivételre” a OneCoinból. IGNATOV azt válaszolta: „Ha azért vagy itt, hogy készpénzt vehessél ki, hagyd el ezt a szobát most, mert nem érted, hogy miről szól ez a projekt.”

    Konstantin Ignatov szerdán még az utolsó posztjában Los Angelesből jelentkezett be és arról ír, hogy „Lehet a legrosszabb utazásom az elmúlt években véget ért. Ellopták a telefonomat, a bőröndömet, az egész személyes holmimat. És képzeld, sokkal eredményes voltam csak fürdőnadrágban és mosolyogva, mint mások öltönyben és nyakkendőben.”

    Az Amerikai Igazságügyi Minisztérium honlapján írtak szerint, ezután tartóztatták le őt a repülőtéren.

    Manhattan Egyesült Államok ügyvédje, Geoffrey S. Berman ezt mondta az üggyel kapcsolatban:

    „Ezek az alperesek állítólag egy több milliárd dolláros„ cryptocurrency ”céget hoztak létre, amely teljes hazugságon és csaláson alapult. Nagy hozamot és minimális kockázatot ígértek, de állítólag ez a vállalkozás egy délibábra épülő piramisrendszer volt. A befektetők áldozatok voltak, míg az alperesek gazdagodtak. Irodánk sikeresen célozza, letartóztatja és elítéli a pénzügyi csalókat, és ez az eset nem különbözik ettől.

    New York állam kerületi ügyésze, Cyrus R. Vance, ezt mondta:

    „Amint azt a vádiratban állították, ezek az alperesek egy új iskolás-platformon hoztak létre egy régi iskolás piramis rendszert, ami veszélyeztette a New York pénzügyi rendszerének integritását, és megtévesztette a befektetőket milliárdokkal. Irodánk sürgeti az összes befektetőt, hogy vizsgálja meg a befektetési lehetőségeket, ismerje el a csalás prevalenciáját ebben az alul reprezentált térben, és óvatosan járjon el. Nagyra értékelem Berman úrnak az Egyesült Államok ügyvédjének az irodájának és a mi irodánk főbb gazdasági bűncselekményekkel foglalkozó munkáját és a közös elkötelezettségünket, hogy megvédjük a piacunkat a kifinomult fehérgalléros csalóktól.”

    IRS különleges ügynök, John R. Tafur ezt mondta:

    „Ez egy régi csalás egy virtuális csavarral. A bírósági iratok szerint a kriptovaluta OneCoin-t kizárólag a befektetői csalás céljából hozták létre. IGNATOV (Konstantin) és az IGNATOVA (Ruja) állítólag meggyőzte az áldozatokat, egy a virtuális pénznemre vonatkozó teljes hazugság alapján, hogy a OneCoinba fektessenek be. Az IRS bűnügyi nyomozata elkötelezett a kriptovaluta csalások kivizsgálásában, az amerikai közösség védelme céljából és a kriptovaluta csalóknak a elhozza büntetést.

    FBI igazgató-helyettes William Sweeney, Jr. ezt mondta:

    „Amint azt állítjuk, a OneCoin kizárólag az alkotóinak és társ-összeesküvőinek fejében volt „kriptovaluta”. Ellentétben a hiteles kriptovalutákkal, melyeknél a befektetők tranzakciós előzményeit rögzítik, a OneCoin-nak nincs valós értéke. A befektetőknek semmilyen módszert nem kínált a pénzük nyomon követésére, és nem lehetett semmit sem vásárolni. Valójában az egyetlen, akik a létezéséből részesültek, az alapítók és az összeesküvők voltak. Akár virtuális valutával, akár bármilyen pénzügy befektetésben veszt rész,
    felhívjuk a nyilvánosság figyelmét, hogy minden befektetéssel kellő gondossággal járjon el.”

    Az Igazságügyi Minisztérium által megosztott e-mailek szerint a OneCoin a kezdetektől csalás volt

    A következőekben az Amerikai Igazságügyi Minisztérium (továbbiakban DOJ) által megosztott bizonyítékokból emeltünk ki párat, melyek Ruja Ignatova és a „alapító-2” ellen szólnak.

    2014 nyarán a Ruja és az „alapító-2” létrehozta a OneCoin koncepcióját és kifizetési tervét, amelyet akkoriban e-mail levelezésben „trashy coin” -nak (szemét érme) neveztek.

    2014. június 11-én Ruja írta az „alapító-2-nek” a OneCoin üzleti tervéről:

    „Lehet, hogy nem (valami) igazán tiszta, ahogy általában dolgozom vagy még büszke is vagyok rá (kivéve négyszemközt veled, amikor a pénzt csináljuk) – de… különösen jó vagyok abban a nagyon szűkös esetekben, ahol a dolgok szürkévé válnak – és te, mint a mágikus eladó gép – és én, mint valaki, aki valóban jó dolgozik a számokkal, törvényesen és felemeled a jóba és a szakmai irányba.

    Igazán nagyot tudunk építeni – amikor az MLM találkozik a Wall Street kurvájával 😉

    2014. június 11-én Ruja Ignatova e-mailben írt az „alapító-2”-nek, hogy mit fog értékesíteni:

    A te értékesítési érved: 2 split után a tagok csinálnak 5 000 USD -> 25 000 USD.

    Képesnek kell lenni ezt eladni 🙂

    Hozzáadtam egy extra bónuszt minden olyan taghoz, aki csatlakozik az előértékesítéshez (presales).. ténylegesen 3 splitben vehetnek részt.

    Ez azt jelenti, hogy ténylegesen 10x-es befektetésük lesz.

    2 split után 5x a pénzed. Természetesen mindenki, aki kapzsi, 5.000 dollárral fog bejutni.

    2014. augusztus 9-én Ignatova e-mailt küldött „alapító-2″nek, amelyben részletezte a OneCoin „kilépési stratégiáit”:

    Az első lehetőség, amit Ruja felsorolt,

    „Vegyük a pénzt és fuss és hibáztassunk valaki mást ezért (standard megközelítés, lásd Wenyard.”

    A fejlesztőknek küldött e-mailben 2014. június 9-én Ignatova meghatározta, mit akar:

    Saját kriptovalutát építünk, és belső csereprogramot kívánunk létrehozni számukra.

    Szeretnénk, ha kézzel és automatikusan lehetne beállítaná az árat, és szabályozni a kereskedés mennyiséget is.

    Az „alapító-2”-nek 2015. augusztus 1-jén küldött e-mailben Ignatova megmutatja, hogyan és miért határozták meg a OneCoin értékét:

    célok:

    6. Kereskedelmi érme, stabil tőzsde, mindig magas áron történő zárással a nap végén nap eleji nyitás magas áron, bizalom építés – jobb manipuláció, így (befektetők) boldogok.

    Az „alapító-2”-nek 2015. március 21-én küldött Ignatova e-mailben kiderül, hogy részben a OneCoin belső értékét hamis kereskedéssel manipulálták:

    Manipulálni tudjuk az árfolyamot a volatilitással és a napközbeni árképzés szimulálásával.

    A 2014 augusztusáig Ignatova és „alapító-2” közötti e-mailekben az első naptól származó OneCoin bányászatának megtévesztése jellemzi.

    A tagoknak azt kell gondolniuk, hogy ők bányásszák a OneCoint a OneCoinhoz tartozó tokenek segítségével.

    Ez a szint azért jó, mert a PPL akkor nem lesz szuper őrült és próbálja eladni a tokeneket minden időben.

    A beszélgetés e-mailben folytatódott a következő napon, az „alapító-2” pedig egy 2014. augusztus 12-i Ignatovának küldött e-mailben ezt írja:

    A koncepcióban a tokenek konvertálása OneCoinra nagyon fontos fázis a hitelességben és az igazság a OneCoin mögött.

    Az érmék úgynevezett „bányászata” egy olyan koncepció, amely nagyon jól ismert az iparágban és ez egy történet, amelyet a tagoknak eladhatunk.

    Mire Ignatova válaszolt:

    Aktuálisan nem bányászunk – de az embereknek ezt a szart mondjuk.

    A OneCoin-nak a keresletre vonatkozó pontjainak sajátosságai is feltárásra kerültek a szeptember 6-i e-mailben, amelyet Ignatova küldött az „alapító-2”-nek:

    Ruja azt javasolta, hogy ő és „alapító-2” döntsenek arról, hogy hány OneCoin készüljön 10 percenként.

    Pontosabban, Ruja két forgatókönyvet javasolt, amelyek közül az egyikben elképzelte, hogy 10 000 OneCoint generáljanak 10 percenként.

    A beszélgetés egyik pontján „alapító-2” aggodalmát fejezte ki, és arra a megtévesztésre utal, amit Ignatova kitalált:

    Hogyan lehet ezt vizsgálni és kideríteni?

    Kitudja-e deríteni bármelyik tag (aki próbál okos lenni), hogy valójában nem fektetünk be a gépekbe, és ez csak egy darab szoftver, ami ezt teszi számunkra?

    Egy másik beszélgetés 2015 júniusában részletes táblázatokat tartalmaz, ami arra utal, hogy a OneCoin pontadatbázisa még primitívebb is lehet, mint az első gondolnánk:

    A táblázatok külön sorokat azonosítanak a „bányászott érmékre”, a „bányászott érmékre (valódi)” és a „hamis érmékre”.

    Az FBI ügynök, aki átment az e-maileken, ezt gondolja:

    a „hamis érmékre” való hivatkozás ezekben a feljegyzésekben a tagok számára elosztott OneCoinra utalnak, de nem léteztek a OneCoin „blockchainben”.

    Azt is hiszem, hogy Ruja 2015. március 19-i email-je arra utal, hogy „csalunk… az érmékkel” ez referencia a hamis érmék létezésére.

    Ahogy a OneCoin Ponzi program elkezdett növekedni, a technikailag nem létező hamis érmék nagyobb és nagyobb problémát jelentettek Ignatova számára.

    2015 júliusában megrendezett promóciós esemény után Ignatova augusztus 6-án küldte „alapító-2”-nek ezt e-mailben:

    Ez a nagy értékesítés következménye 4 héttel ezelőttről. 1,3 [milliárd] hamis érmék.

    Megbaszódtunk, ez váratlan volt, és most komoly, komoly gondolkodásra van szükség.

    Konstantin Ignatov és „alapító-2” között 2016. szeptemberi üzenetváltás során a tagokról beszélnek:

    Alapító-2: Ezek a PPL őrültek

    Alapító-2:  Minden órában erről a szarról akarnak beszélni

    Ignatov:  haha azok. próbálkozhatsz velük, próbálhatod elkerülni a zavaróakat amennyire csak lehet. szóval így nem vesztesz el mindent😉

    Alapító-2:  Ezek a PPL idióták

    Ignatov:  ahogy mondtad nekem, a (OneCoin) hálózat nem működik intelligens emberekkel😉

    A Ruja Ignatova által 2016 szeptemberében Sebastian Greenwoodnak küldött üzenetének egy sorában kiderül, hogy Konstantin Ignatova ott volt, hogy átvegye a helyét, ha vele valami történik vele:

    Ruja: Oké szerelem. Csak Frankfurtban landoltam. Reméljük, hogy minden rendben lesz, és át tudok menni

    Ruja: Nem megyek még az útlevélellenőrzésre. De egy kicsit ideges vagyok.

    Ruja: Van egy ilyen rossz érzésem

    Ruja: Áthaladok a repülőtéren

    Ruja:  Frankfurt. Éppen landoltam. Aztán 2 óra múlva Szófia. Ha valami szar történik. A bátyám tudja, mit tegyen, és tájékoztatni fog téged

    Ruja:  Utálom az életemet. De ma legyen tali. Nem volt választás a járatokban

    Ruja:  Szöveget 3 óra múlva fogok írni egy másik gépről

    A teljes bejegyzés, az alján lévő melléklettel az Amerikai Igazságügyi Minisztérium oldalán olvasható angol nyelven.

    Forrás: Amerikai Igazságügyi Minisztérium, Behindmlm.com

    Szólj hozzá Facebookal

    Pin It on Pinterest