Az amerikai Johnson & Johnson legismertebb termékéről a babahitőporról kiderült, hogy rákkeltő anyagot azbesztet tartalmaz.

    A Szépségipar titkai című HBO dokumentum sorozatában ennek járnak utána, hogy hogyan kerül a veszélyes anyag a termékbe és a Johnson & Johnson miért nem tett semmit annak ellenére, hogy tudott a problémáról.

    Az amerikai Johnson & Johnson a vitatott babahintőpor amerikai és kanadai forgalmazásával felhagyott, azonban a világ többi pontján, köztük Magyarországon is tovább forgalmazza a TALC tartalmú termékét.

    A cég 2018-ban több mint négymilliárd dollár kártérítést fizetett ki 22 nőnek, mert bebizonyosodott, hogy a forgalmazott hintőpor rákot okozott. A 22 felperes közül hat nem is érte meg a bírósági tárgyalást. A precedens értékű ítélet után több mint 9 ezer, rákban megbetegedett nő nyújtott be kártérítési igényt, és a vállalat ellen jelenleg is 16 ezer per folyik. Közben napvilágra került dokumentumok szerint a hintőpor rákkeltő azbesztet és talkumot (zsírkövet) is tartalmazott, és bár a gyártó tisztában volt ezzel, nem tájékoztatta róla a vásárlókat.

    Jelenleg az összes TALC tartalmú kozmetikai termék (púder, alapoz, korrektor stb.) nyomokban azbesztet tartalmaz, ami hosszútávon növeli a rák kockázatának a kialakulását, ezért kerüljük őket.

    A sorozat első részét a képre kattintva éred el:

    Szólj hozzá Facebookal

    Pin It on Pinterest