A Falcon Kereskedőház és a Falcon Benefit cégek jogosulatlanul gyűjtöttek betétet. Jelenleg büntetőeljárás folyik ellenük. A Falcon tipikus pilótajáték mintára épült fel, amit egy jól hangzó ígéret mellé csomagoltak be. Kijelenthetjük, hogy a túl szép, hogy igaz legyen mondás ebben az esetben is helyes volt, hiszen sem a múltban, sem a jelenben, sem pedig a jövőben nem létezik olyan cég, ami több 100%-os profitot tud realizálni pár hét vagy hónap alatt. Amikor ilyen igérettel talákozunk egyből jelenljen meg egy piros felkiátójel a fejünkben és messziről kerüljük el a céget. Az elmúlt időszak adataira támaszkodva, ami több évtizedes mintát jelent, nincs olyan kereskedő robot a világ pénzpiacán, mely több 100%-os nyereséget tudna létrehozni a befektetőknek. Sőt nincs olyan cég ami minimális befektetéssel ingyen autót, lakást osztana, ezért minden ilyen cég átverés!

    A továbbiakban az INDEX cikkét olvashatod:

    Azonnali tiltást, honlapblokkolást és számlazárolást szabott ki jogosulatlan tevékenységek gyanúja miatt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az említett cégekre. A hatóságok arra kérik az érintett ügyfeleket, hogy jelentkezzenek a BRFK-nál vagy az MNB-nél.

    Az MNB előzetes bejelentés nélkül két fővárosi helyszínen, továbbá Pécsett és Debrecenben – próbaügyletkötést is magába foglaló – helyszíni ellenőrzéseket tartott hivatalból indított piacfelügyeleti eljárása részeként a budapesti székhelyű, Falcon Kereskedőház Kft. és a Falcon Benefit Kft., valamint az azok tevékenységében érdemben közreműködő magánszemély tevékenységének áttekintésére – számolt be róla a Napi.hu.

    A vizsgálat célja annak megállapítása, hogy a társaságok és a magánszemély végzett-e üzletszerűen – a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény szerint az MNB engedélyéhez kötött – „betét gyűjtése és más visszafizetendő pénzeszköz nyilvánosságtól történő elfogadása” és „pénzügyi szolgáltatás közvetítése” tevékenységeket.

    Három hónap alatt 100 százalékos hozamot ígértek
    A jegybank eddigi adatai szerint a cégek úgynevezett „Utalvány vásárlási szerződést” kötöttek számos befektetővel. Ebben arra vállaltak kötelezettséget, hogy amennyiben a befektető az általa fél áron vásárolt utalványokat nem használja fel, ez esetben azok névértékét, azaz a befektetők által átadott összeg kétszeresét fizetik vissza.

    Emellett egy úgynevezett „Utalvány kezelési megbízás” elnevezésű megállapodást is aláírtak a velük kapcsolatba kerülő személyekkel, amelyben a befektetők díjazás ellenében megbízták a társaságokat, hogy az általuk vásárolt Falcon-utalványokat „megőrizzék, kezeljék”. Mivel az MNB rendelkezésére álló információk szerint az utalványokat jelenleg egyetlen szolgáltatónál sem lehet felhasználni, továbbá a befektetők az utalványokra jellemzően eleve nem is tartottak igényt, az MNB-nek oka van feltételezni, hogy

    AZ UTALVÁNYOKRA TÖRTÉNŐ HIVATKOZÁS CSUPÁN AZ ENGEDÉLY NÉLKÜLI FORRÁSGYŰJTÉSI TEVÉKENYSÉG LEPLEZÉSÉRE SZOLGÁLT.

    Mivel a három hónapra ígért 100 százalékos garantált hozam irreálisnak tekinthető, ezért az MNB rendelkezésére álló adatok – a jogosulatlan pénzügyi tevékenység mellett – annak a lehetőségét is felvetik, hogy a vizsgált konstrukció eleve csalásra, illetve piramisjáték szervezésére irányult.

    A társaságok és a magánszemély nem rendelkeznek sem a pénzügyi szolgáltatás közvetítése, sem pedig a más visszafizetendő pénzeszköz nyilvánosságtól történő elfogadása pénzügyi szolgáltatási tevékenység végzésére jogosító MNB-engedéllyel.

    Több ezer károsult lehet
    A vizsgált tevékenység rendkívül kiterjedt, a már beszerzett bizonyítékok alapján a társaságok, illetve a magánszemély együttesen mintegy 4-5 ezer hazai befektetővel léptek kapcsolatba. A jegybank ezért ma közzétett végzésében piacfelügyeleti vizsgálatának lezárultáig ügyfélvédelmi okokból azonnali hatállyal megtiltotta a két cégnek, illetve a magánszemélynek, hogy bármely, a jegybank engedélyéhez vagy regisztrációjához kötött tevékenységet végezzenek.

    AZ MNB ELTILTÓ VÉGZÉSE ALAPJÁN A JOGOSULATLAN SZEREPLŐKNEK A TEVÉKENYSÉGÜK NÉPSZERŰSÍTÉSÉRE ALKALMAS HONLAPJUK MŰKÖDTETÉSÉVEL IS FEL KELL HAGYNIUK.

    Az MNB a befektetők érdekeinek megóvása érdekében elrendelheti a jogosulatlan tevékenységre vonatkozó adatokat tartalmazó honlap ideiglenes hozzáférhetetlenné tételét. A befektetők védelme érdekében első ízben most rendelte el az MNB a társaságok által használt www.falconkereskedohaz.hu címen működő honlap ideiglenes hozzáférhetetlenné tételét.

    Kétmilliárd forint volt a számlájukon
    Emellett az MNB – az érintett bankokkal koordinálva – számos bankszámla zárolását is elrendelte, ezáltal mintegy 2 milliárd forintot biztosítva az érintett társaságok, illetve a magánszemély tevékenysége okán esetlegesen kárt szenvedő befektetők későbbi kártalanításához. Az MNB korábbi feljelentése alapján már folyamatban lévő nyomozásra tekintettel az MNB a zár alá vett pénzeszközöket átadja a nyomozó hatóságnak.

    AZ MNB A PIACFELÜGYELETI ÉS A BÜNTETŐELJÁRÁS ELŐSEGÍTÉSE ÉRDEKÉBEN EZÚTON KÉRI, HOGY AKI AZ ÉRINTETT TÁRSASÁGOK TEVÉKENYSÉGÉRŐL ÉRDEMI INFORMÁCIÓVAL RENDELKEZIK, KÜLÖNÖSEN, HA BEFEKTETÉSI CÉLLAL PÉNZT ADOTT ÁT, ÉS AZT NEM KAPTA VISSZA, JELENTKEZZEN A BRFK-NÁL VAGY AZ MNB-NÉL.

    Ha a társaságok és a magánszemély tevékenységét a piacfelügyeleti vizsgálat alatt továbbra is folytatná, azt a jegybank a rosszhiszeműség bizonyítékaként, így súlyosító körülményként értékelhetné az ügy érdemi megítélésekor. Az MNB piacfelügyeleti eljárását határozattal zárja majd le, amelynek eredményét honlapján közzéteszi.

    Forrás: index.hu

    Szólj hozzá Facebookal

    Pin It on Pinterest