Elkezdtem írni egy cikket „A nagy kripto MLM átverés” címmel, amikor szembe jött velem Randy Gage írása a „Bitcoin halála” címmel, ami jól összefoglalja a jelenlegi helyzetet ezen a területen. Úgy döntöttem, hogy pár dologban egészíteném ki az egyik legjobb írást, amit az utóbbi időben olvastam.

    2018-ban jelent meg az MLMfigyelo oldalán a „Kriptovaluták az MLM-ben a meggazdagodás új forrása vagy a csalás melegágya?” cikkem és az azóta eltelt ídőben semmi nem változott, sőt a helyzet rosszabb lett az MLM területén. (Érdemes elolvasnod a cikket, ha eddig nem tetted meg. IDE kattintva éred el)

    Sokaknak nem fog tetszeni amit most kijelentek, de minden MLM-ben működő kriptos cég átverés!

    Átverés, mert olyat ígérnek ami hazugság! Az elmúlt 4 évben egyetlenegy MLM cég sem maradt meg a piacon ami kriptoval foglalkozott! Az összes ilyen cég milliárdokat szedett be és a tulajdonosokon valamint a gátlástalan, hazudozó ügynökökön kívül senki nem keresett belőle pénzt! SŐT az összes befektető aki bizalmat szavazott nekik minden befizetését elvesztette! Miért?

    Azért mert az összes cég a pump and dump elven működik, azaz az elején a csomagokkal felpumpálják az érmék, a tokenek értékét, majd amikor kevesebb a befizető és az emberek szeretnének a pénzükhöz hozzájutni, ezért eladói nyomás lesz a projekt pár hét alatt elértéktelendik. A tulajdonosok a valódi értékkel bíró kriptovalutákkal pedig dúsgazdagok lesznek, hiszen az ilyen cégekbe 99%-ban bitcoinban, ethereumban, USDT-ben kell befizetni. Az értékes kriptot zsebre rakják, mossák kezeiket, miközben a befizetők vettek valami szar coint, tokent.

    A minta mindegyik cég esetében ugyanaz:

    Kitalálnak valami szuper coint, vagy tokenizálnak egy olyan területet, amire azt tudják mondani, hogy ez igazán különleges megoldás, mindenkinek szüksége lesz rá.

    Ez úgy történik, hogy valami jól hangzó ígéretet mondunk, amiért a vevő hajlandó értékes kriptóban befizetni a cégbe (bitcoin, ethereum, USDT stb.) majd a mi általunk kibocsátott tokent megkapja.

    Például tokenizáljuk nyersanyagokat (arany, olaj, földgáz, alumínium, ezüst stb) vagy tokenizálva hozzunk létre egy deFI tőzsdét. Legyenek csomagjaink (lehetőleg több ezer dollárosak) amiket valódi kriptoért megvásárolhatnak tőlünk és ezért cserébe odaadjuk a mi szar tokenünket, amit persze egyből nem lehet eladni, mert különben nem tudnánk felpumpálni az árakat. Így kitaláljuk, hogy a tokenjeink stakelve (lekötve) lesznek 12-24 vagy akár 36 hónapig, amiért cserébe 5-10% tokent adunk havonta ajándékba.

    Már is létrehoztunk egy pár éves ablakot, amíg nagy kiáramlás nem lesz a tokenünkből, ezért a magas vásárlói igény miatt emelkedik az árfolyam, azaz pumpáljuk felfelé az árakat.

    A kapzsi ügynököknek és a hozzá nem értő embereknek ezt mutassuk meg a webirodában, hogy ha X idővel ezelőtt befizettél volna, akkor most tíz-húsz-százosorosát érne a pénzed. Ez az elvakult kapzsisáság tovább növeli az árakat és mi jól bezsebeljük a valódi coinokban a pénzedet, a szar tokenünket meg eladjuk neked.

    Aztán eltenek a hónapok és egyre több embernek szabadul fel a stakelt, lekötött pénze, akik szeretnének hozzájutni a pénzükhöz, a profithoz.

    Elkezd nőni az eladói nyomás, aminek hatására nem lesz annyi ember aki megvásárolná a szart és az árfolyam meredeken esni fog (dump). Pár hét kell csak és minden az értékét veszíti! (Volt pár ilyen az egyik a FirstCoin átverés, amiben 27 milliárd forintot loptak el a tulajdonosok. Ide kattintva olvashatod el.)

    A tulajdonosok elteszik a befizetések nagy százalékát maguknak, a kapzsi ügynökök kiveszik a jutalékot, a többieknek pedig ott marad az értékteklen token!

    A mozaik darabkák összerakásához még az is hozzátartozik, hogy mielőtt befizetsz nézd meg kik vannak a cég tulajdonosai és top eladói között.

    Meg kell nézni kik vannak a kripto MLM cégek mögött, kik a tulajdonosai és kik az értékesítői. Ha azt látod, hogy ezeknek az embereknek ez a sokadik átverése, mert már árultak ők mindent ami a legtutibb dolog volt (onecoin, sitetalk, botanoo, bitconnect, InviaWorld, Crypto888, FirstCoin, SEN,  CROWD1, DagCoin, IQ-Chain, Mohini, Skyway, Ausante, WantageOne, Vizionary, CapriCoin, JAAG Coin, CarbonDiamond, Agam/Questra, vásárlói kártya, autó program, webshop amivel megverjük az amazont stb.) és ha kimaradunk akkor lemaradunk éscsórók módjára bánni fogjuk, akkor egész egyszerűen kerüljük el őket! Ezek az emberek gátlástalan hazudozók és a pénzért cserébe mindenkit átvernek!

    Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az egész világgazdaságban nagy problémák vannak. A magas infláció miatt (aminek a hatásait még csak most fogjuk megérezni) az alapkezelők, a bankok és az emberek is tőkét vonnak ki a piacról. Repedeznek a falak, már most egy világgazdasági válság előszelét lehet érezni és a hurrikán még hátra van. Itt volt a LUNA elértéktelendése, vagy a világ második legnagyobb kriptotőzsdéjének az FTX-nek a csődje, ahol szintén dollár milliárdok égtek el a felelőtlen vezetés miatt.

    Jelenleg a kripto piac maga a vadnyugat, egyenlőre semmilyen szabályozás nincs ami védené az emberek pénzét! 

    Nem azért kezdünk MLM-ben, hogy 1-2 évente elbukva a pénzünket mindig egy új céget kezdjünk el felépíteni, hanem azért, hogy kidolgozzuk magunkat az üzletből és sok szabadidővel rendelkezve mi legyünk a saját életünk írói!

    Az összes kripto MLM cég hazudik! Mindegyik ugyanazon az elven működik! Nem mondja el az igazságot a kockázatokról, ezért minden MLM-ben működő kriptos cég átverés!

    Ha még is a kockázatot választad, akkor csak olyan összeggel szállj be aminek a részben vagy egészben való elvesztése nem fáj a számodra! Azt szoktam javasolni, hogy rakd ki az asztalra készpénzben ezt az összeget és gondolatban játsz el azzal, hogy most felgyúlad előtted. Milyen érzés ez a számodra? Ha fájdalommal jár akkor ez nem a megfelelő kockázati szint!

    A bevezető után pedig itt az ígért Randy Gage cikk, amit Mátrai Szilárd (mlmsiker.blogspot.com) kiváló fordításában olvashatunk. Innen is köszönöm neki, hogy leközölhettem az MLMfigyelőn!

    Randy Gage – A bitcoin halott

    Tisztelt Egybegyűltek,

    Azért gyűltünk ma itt össze, hogy meggyászoljuk nagyra becsült barátunk, Bitcoin halálát.  Egy barátot, aki ígérettel és reménnyel telve érkezett erre a világra, hogy megvédjen minket az inflációtól, a csalástól és az értéktelen, nyomtatott pénztől.

    Sajnos, a Bitcoin halott.

    Bitcoin koraérett, de briliáns gyermekként érkezett a világunkba, egy pillanatra felvirágoztatta az életünket, majd tragikus módon túl korán távozott.  Most itt az ideje, hogy koszorút tegyünk a koporsóra, és továbblépjünk az életünkkel.

    Nem azért, mert a kriptovaluta nem volt zseniális ötlet.  Az volt és még mindig az…

    Nem azért, mert a kriptovaluta nem lehetett volna sikeres. Az kellett volna, hogy legyen…

    Nos, itt az ideje továbblépni, mert a kriptopénznek nem lesz meg az Overton-ablak – a lehetőség pillanata, amikor áttörhetett volna a tehetetlenség erőin, átnavigálhatott volna a kormányzati szabályozás poklán, és legyőzhette volna a hagyományos pénzrendszer szabotázsát -, hogy azzá a világméretű elektronikus készpénzzé váljon, amit Satoshi Nakamoto elképzelt – és amit mindannyian kétségbeesetten reméltünk, hogy azzá válhat.

    Most, hogy már túl vagyunk a lélegzetelállító bevezetőn, engedd meg, hogy komolyra fordítsam a szót, és elmagyarázzam a hipotézisemet…

    Nem hiszem, hogy a Bitcoin valóban halott, de úgy vélem, hogy a Bitcoin és a többi kriptovaluta a halálnál is rosszabb sorsra vár: a jelentéktelenségre.  Mielőtt megosztanám az érveimet, amelyek alapján ezt a (sokak által őrültnek nevezett) előrejelzést tettem – kérlek, vedd figyelembe ezt a három kizáró okot:

    – Nem vagyok befektetési tanácsadó, értékpapír-bróker vagy pénzügyi tervező. Kirúgtak a középiskolából, és nincs főiskolai diplomám.

    Másrészt viszont több pénzt kerestem életemben, mint a bolygón élő emberek 99 százaléka.  Minden, amit megosztok, az én autodidakta, valós tapasztalataim a jólét alapelveiről és arról, hogy hogyan alkalmazd őket a mindennapi életedben.  Ennek a munkának a részeként néha kiértékelem az olyan dolgokat, mint a kriptovaluták, az NFT-k és a blokklánc, olyan alapon, hogy hogyan működnek a jólét szempontjából.  Ez az esszé ennek a feltevésnek a jegyében kerül bemutatásra, és csakis ennek a feltevésnek a jegyében.

    – Soha nem voltam kriptoellenes igehírdető.

    Mielőtt mindenki legyintene arra amit mondok, tudnia kell, hogy nem tartoztam azok közé a cinikusok közé, akik a kriptovalutákat elérhetetlen vágyálomként vagy gátlástalan, simlis átverésként utasították el. Épp ellenkezőleg.  A 2012-es Kockáztass, ha biztonságot keresel  című könyvem óta a kriptovalutákat népszerűsítem és befeketetek azokba.

    – A teljes átláthatóság kedvéért azt is tudnod kell, hogy 2022. november 19-én eladtam a portfóliómban maradt összes kriptovalutát.

    Ekkor már nem voltam biztos abban, hogy a kriptovaluták belátható időn belül életképesek lesznek, és az átláthatóság kedvéért ezt bejelentettem, és megígértem, hogy készítek egy hosszabb bejegyzést, amelyben elmagyarázom a döntésem mögött álló indokokat.  Ez az a bejegyzés.

    Miért dobtam ki az összes kripto befektetésemet?

    (Igen, ha kíváncsiak vagytok, ez minden kriptovalutára vonatkozik, beleértve a Bitcoint is, amelyet a kriptók arany standardjának tartok.)

    Tudnod kell, hogy az érvelésem nem a hagyományos kriptoellenes érvekből áll: A Bitcoin vagy más kriptovaluták nem érték el az infláció elleni fedezeti státuszát, nem használják őket tényleges valutaként, nem váltak valódi értéktárolóvá stb.  Annak ellenére, hogy ezek a potenciális előnyök még nem valósultak meg, nem játszottak szerepet a döntéshozatali folyamatomban.  Soha ne ítélj meg egy új fejlesztést az alapján, hogy mennyire béna, kényelmetlen vagy terjedelmes az első verzió.  Emlékszel arra a szép Motorola DynaTac 8000X mobiltelefonra, amelyet Gordon Gekko a Tőzsdecápák c. filmben hordott magával?  Hasonlítsd össze azt a téglát (amely 3 995 amerikai dollárba került) azzal az elegáns szuperszámítógéppel, amelyen valószínűleg most ezt a bejegyzést olvasod.  Hasonlítsd össze a korai Skype-hívások vödör hang szerű autentikus telefonálási hangzását a mai, ragyogóan funkcionális Zoom szobákéval.  A fejlődő technológiák esetében ki kell számolnod, hogyan fognak működni méretarányosan, amikor a hibákat már kiküszöbölték. A legtöbb korai kripto befektetőhöz hasonlóan én is hajlandó voltam fogadni arra, hogy ezek a problémák megoldhatók.

    Térjünk vissza Satoshi tényleges víziójához a Bitcoinról:

    – Az elektronikus készpénz tisztán peer-to-peer változata, amely lehetővé tenné a fizetések küldését pénzügyi intézmény bevonása nélkül, csökkentve a csalás kockázatát.
    – Lehetőség decentralizált tranzakciók lebonyolítására kormányzati kémkedés, adózás és lefoglalások nélkül.
    – A vissza nem fordítható elektronikus tranzakciók rendszere, amely nem a bizalomra támaszkodik.

    De vajon tényleg így tekint a legtöbb ember a Bitcoinra, és így lép kapcsolatba vele?  Nyilvánvalóan nem, különben soha nem kaptuk volna meg az összes többi álkriptopénzt, pump & dump rendszereket és unatkozó majmokat. (Bored Apes NFT-k – a szerk.)  Ha valóban az elképzelt módon fejlesztenénk a Bitcoint, a Dogecoin, a Three Arrows Capital, az Alameda, az FTX és Sam Bankman-Fried soha nem létezett volna.  (Oké, SBF létezett volna, de soha nem hallottál volna róla.)

    Elcsábított minket az Erő sötét oldala…

    A kriptovaluták úgy szaporodtak, mint a nyulak, érmék és tokenek tucatjait kínálva, amelyek azt állítják magukról, hogy valuták.  Pontosan nulla  vált közülük elfogadott valutává.   Nem használják őket valódi emberek valódi dolgok megvásárlására.  (Megjegyzés: A részeg Kanos Kripto Testvérek, akik 100 ezer dollárt bitcoinnal fizetnek a miami E11EVEN klubban az üveg felszolgálásért, nem felelnek meg ennek a kritériumnak.)  Gyakorlatilag most nyitottunk egy új keleti bazárt a szerencsejátékok és a kereskedés számára.  De ahelyett, hogy perzsaszőnyegeket kínálnának, ezek a piacok digitális valutákat adnak-vesznek  és kereskednek velük.  Ha nem tetszik a bazár hasonlat, gondolj a jelenlegi kriptotérre úgy, mint a tőzsde kizárólag devizás változatára vagy akár a Las Vegas-i kaszinókra.

    Rengeteg spekuláció folyik, vagyonokat keresnek és vagyonokat veszítenek.  De valójában senki sem használja a kriptovalutákat kriptovalutaként.  Ráadásul a legtöbb bazár, tőzsde és kaszinó rendelkezik valamilyen szintű felügyelettel, szabályozással és a viták elbírálásának módjával.  A kriptotérben ezekből semmi sincs.

    Ha a kriptóról alkotott elképzelésed a fentiekhez hasonló, és nem kriptopénzként, hanem egy olyan eszközként tekintesz rá, amivel ninja day trader lehetsz, meglovagolod a ciklusokat, új szinteket keresel, hogy alacsonyan vásárolj, magasan adj el – itt hagyd abba az olvasást.  Megtaláltad az adrenalinlöketedet, és távol álljon tőlem, hogy megmondjam, hogyan szórakozz. Mazel tov, hadd szóljon.

     A két fő ok, amiért kiszálltam a kriptóból, az az, hogy úgy látom:

    – A kriptoinfrastruktúra és az ökoszisztéma menthetetlenül korrupt.
    – Nem fogjuk elérni a kriptovaluták elfogadásának Overton-ablakát, mert a széleskörű csalások, veszteségek és a negatív publicitás elrontják az ünnepet.

    Az elmúlt néhány hónap rávilágít arra, hogy mennyire rendszerszinten korrupt az egész kriptotámogatási struktúra.  Olyan biztonsági lyukak vannak a rendszerben, amelyeken keresztül egy repülőgép-hordozót is át lehetne hajózni.  A kriptók kiiktatták a hagyományos pénzügyi intézményeket, amelyekről Satoshi beszélt, de nagyrészt olyan lehetőségekkel helyettesítették őket, amelyek sokkal rosszabbak: tőzsdékkel, farmolással és tárolási műveletekkel.  (Ez olyan, mintha  (a komédiás) Bill Cosby-t kirúgnánk bébiszitterként, de (a sorozatgyilkos) Jeffrey Dahmerrel helyettesítenénk.)

    Sok ilyen műveletet jó szándékú, de hozzá nem értő emberek irányítanak, másokat pedig egyenesen bűnözők.  A csalás mértéke megdöbbentő.  Igen, a kriptodat cold storage-ban tarthatod, és remélhetőleg így is teszel.  De még ha a blokkláncok 100 százalékban biztonságosak is lennének (ami nem így van), ahhoz, hogy a kriptopénzek tömegesen életképesek legyenek, biztonságos piacra van szükség.  Ez olyan platformokat jelent, ahol lehet vásárolni, kereskedni, eladni és kamatot felhalmozni.  Ez most, egyelőre csak ezeket a simlis vállalkozásokat jelenti.

    És jelenleg ezek a szervezetek a rossz szereplők és a csalás pöcegödrét jelentik, mindenféle szabályozás nélkül, és mindenféle hatékony eszköz nélkül, amellyel a rossz cselekedeteket orvosolni lehetne.  A Three Arrows Capital, az Alameda, az FTX, a Voyager, a Celsius, a BlockFi és a Gemini közelmúltbeli fejleményei tagadhatatlanul megmutatták, hogy a kriptokereskedés még mindig a fejlődés vad-vadnyugati szakaszában van.  (Még a városi rendőrbírók előtti időkben.) A valóságban még a terület legokosabb nevei által jó hírűnek tartott tőzsdék is nyomorúságos kiberbiztonsággal rendelkeznek, és nincs hiteles felügyeletük.  Gyakran csak képzeletben létező blokkláncokon alapuló, értéktelen shitcoinokkal finanszírozzák őket, veszélyes mértékű illikviditással rendelkeznek, gyakran fizetésképtelenek, és az ügyfelek vagyonát használják fel kölcsönök felvételére, vagy akár egyenesen ellopják őket.  A megmaradtak közül a legnagyobb és leghitelesebb a Binance, egy decentralizált cég, amelynek nincs tényleges központja.  Minden kriptovaluta még eléggé embrionális ahhoz, hogy sebezhető legyen a bennfentes bálnák vagy akár a közösségi média felületes befolyásolói által elkövetett “pump and dump” ármanipulációval szemben.  Például: FEG, Dogecoin, Luna és szó szerint több száz másik.

    Természetesen továbbra is lehet kriptót közvetlenül átadni valakinek egy személyes csere során. Ez működik a hítérítő szerű Bitcoin maximalisták közötti cserekereskedelemben, de ez nem elég vonzerő ahhoz, hogy hiteles tömeges elfogadást hozzon létre.  Minden alkalom, amikor valaki lélegzetvisszafojtva tweeteli, hogy mennyire lelkes, hogy  felfedezett egy kutyakozmetikust, aki Bitcoint is elfogad, azt mutatja, hogy valójában mennyire jelentéktelen az elfogadási arány.

    Még az olyan törvényes kriptóknak is, mint a Bitcoin vagy az ETH, át kell navigálniuk a meglévő aljas, csalárd és bűnös hálózaton.  Olyan ez, mintha lenne egy Lamborghinije, de az egyetlen útvonal otthonról a munkahelyére és vissza minden nap egy kábítószer-kereskedők által ellenőrzött, bűnözéssel súlytott környéken vezet.  Egy szép napon az ember dobja a Lambót, és vesz egy Toyotát.   Ha hozzávesszük a nyilvánvalóan korrupt MLM kripto átveréseket, mint a OneCoin, OmegaPro, Xifra/Decentra és Evorich – és máris több millió hiszékeny ember válik áldozattá.

    Ez az egész ökoszisztéma baromi csalárd, és úgy vélem, hogy bármelyik pillanatban összeomolhat, a csődök, hackerek és bűncselekmények dominószerű hatása alatt.

    De nem ez a legnagyobb kihívás.  Hanem az időzítés…

    Ahhoz, hogy megértsük ezt a kérdést, azzal a kérdéssel kell kezdenünk, hogy miért jobb kalóznak lenni, mint belépni a haditengerészethez?  A technológia új, áttörést hozó fejlesztései esetében a haditengerészet képviseli az adott területen már meglévő inkumbenseket.  Ők nagyon gazdagok, nagyon erősek, és mindent megtesznek azért, hogy elpusztítsanak minden olyan innovációt, amely veszélyeztetheti a monopolisztikus piacukat.  Minden induló vállalkozás álma, hogy merész kalózként kezdjen, legyőzze a birodalmi hatalmat, majd az új haditengerészet legyen.  Az üzleti iskolában ezt nevezik (piac) zavarásnak.

    Ahhoz, hogy egy térben sikeres zavarást hozzunk létre, két tényezőre van szükség:

    – Elérni a tömegek általi széles körű elfogadást.
    – Elérni ezt az elfogadást, mielőtt a kormány és az intézményesült inkumbensek megölnének téged.

    A radar alatt kell kezdeni, és kihasználni az inkumbensek lustaságát, tehetetlenségét és önteltségét.  Ahogyan az Uber tette ezt a taxi iparággal, az Airbnb a szállodákkal, az Amazon pedig a könyvesboltokkal (és most már alapvetően a kiskereskedőkkel).  Azt állítom, hogy nincs nagyobb Dávid és Góliát szintű zavaró kihívás, mint amivel a kriptopénzek most próbálkoznak.  A kripto „ipar” megpróbálja megkerülni az egész világ pénzügyi rendszerét.  És mivel ez a pénzügyi rendszer gyakorlatilag az összes kormányt irányítja, a kriptónak ezekkel a kormányokkal is szembe kell szállnia.

    Ez visszavisz minket az Overton ablakhoz…

    Amikor Travis és kalózbandája elindította az Ubert, gyakorlatilag minden piacon, ahol elindították, illegálisak voltak.  De gyorsan építették az ügyfélkörüket, és rászoktatták őket egy olyan autós szolgáltatás drogjára, amely monumentálisan jobb volt, mint a  kétes taximonopóliumok. Az olyan önkormányzatok, mint San Francisco, ezután ellenőröket küldtek ki, lefoglalták az autókat, és még a sofőröket is letartóztatták.  Az Uber válaszul riasztást küldött minden elragadtatott ügyfelének, amelyben arra kérte őket, hogy lépjenek kapcsolatba a polgármesterrel és a városi tanáccsal, és követeljék, hogy hagyják békén az Ubert.  Elég kritikus tömegük volt mélyen meggyőződött, elragadtatott ügyfelekből ahhoz, hogy legyőzzék a haditengerészetet.  Most sok helyen az Uber a haditengerészet, a taxisok már csak mellékesnek számítanak, és a zavarás teljes. Hasonló volt a helyzet az Airbnb-vel is.  A legtöbb település megpróbálta szállodaként szabályozni őket, ami engedélyezést, ellenőrzést és egyéb kormányzati védelmet vagy zsarolást igényelt, attól függően, hogy milyen nézőpontból nézzük.  A lelkes, elvarázsolt ügyfelek lázadó szövetsége keményen harcolt a cég legitimálásáért.

    Pontosan ez az a játékterv, aminek meg kell történnie ahhoz, hogy a kriptó a kalózból a haditengerészetté avanzsáljon.  Egészen a közelmúltig a kriptoközösség csendben dolgozott a színfalak mögött, próbált együttműködni a törvényhozókkal, hogy minimális mennyiségű jogszabályt léptessenek életbe a nagykereskedelmi csalások megakadályozására, de nem annyira, hogy az annyira terhes legyen, hogy semmissé tegye a hagyományos pénzügyi rendszeren kívüliség előnyeit.

    De Sam Bankman-Fried és a hozzá hasonló kalózok túl mohók lettek, túl gyorsan…

    (Szerkesztői megjegyzés: Bankman-Friedet letartóztatták, mielőtt ez a bejegyzés megjelent volna.) Most az egész kripto-ökoszisztéma összeomlás üzemmódban van, ami két problémát okoz. Az első az, hogy emberek millióit verték át, és naponta újabbak válnak áldozattá, ami miatt a sokkos állapotban lévő tömegek menekülnek a térből.  A megingó bizalom szkepticizmusba fordult, és most ez a szkepticizmus cinizmusba váltott át.  Még nem vagyunk a cinikus mélyponton, de szerintem hamarosan ott leszünk. Nagyon hamar. A megmaradt befektetők tojáshéjon járnak, és várják a következő pofára esést, csődöt, hamis ICO-t, pump and dump-ot vagy MLM kriptót.  A legtöbb ember, akinek átlagos vagy annál magasabb IQ-ja van, arra a következtetésre jut, hogy a kripto ökoszisztéma a robbanó szupernovák katyvasza.

    Az ok, amiért az időzítés és a közfelfogás olyan fontos itt, az az, hogy a pénz minden formája, legyen az fizikai vagy digitális, egyszerűen mém (agyvírus).

    Szeretjük azt hinni, hogy a pénzügyi rendszerünk védelmét szolgáló biztosítékokkal  vagyunk védve.  De az egész banki és pénzügyi rendszer egyszerűen egy kabuki színházi előadás, amely a  csorda bizalmán alapul.  (Abbahagyhatnánk ezt a sok baromságot, és beismernénk, hogy semmi sem nagyobb piramisjáték, mint az állítólag demokratikus kormányok?) Mindannyian kölcsönösen egyetértünk a valuták koncepciójában, mert ez sokkal kényelmesebb, mint narancsot cserélni masszázsra, halat számítógép-javításra, vagy retket az új Beyonce albumra. De semmilyen valutának nincs valóságos értéke, legyen az dubloon, wampum, amerikai dollár vagy kriptovaluta.

    A valuták csak akkor tartják meg az értéküket, ha széles körű, nyilvános elfogadás van – egy olyan közös hipnózis, amelybe mindenki önként beleegyezik.

    A venezuelai bolivárt addig tartották értékesnek, amíg egyszercsak nem volt az.  Abban az országban mindenki tudja, hogy a kormány napról napra leértékeli, ezért senki sem hisz benne többé, mint életképes valutában.  Ez a folyamat minden valutával megtörténik a legelső valuta óta. A legtöbb fiat valutának nincs konkurenciája, ami kényszerített elfogadottságot biztosít.  Az új kriptovaluták nem élvezik ezt a monopóliumot, így sokkal magasabb a léc a tömeges elfogadás eléréséhez.  És ami eddig történt a térben, az nem segített a helyzeten…

    A 2014-es Mt. Gox hackeléssel az akkor forgalomban lévő Bitcoinok hét százalékát lopták el.  Az UST/Luna-botrányban további 40 milliárd dollárt párolgott el. Ehhez jön még 40 milliárd dollár az FTX és az Alameda, 18 milliárd dollár a Three Arrows Capital összeomlásából, 5 milliárd dollár a Genesis csődjéből, négy és fél milliárd dollár a Celcius és a BlockFi felrobbanásából, 3 milliárd dollár a Voyagerből, és a Ronin, Wormhole, Nomad, Beanstalk és Wintermute hackek még több mint egymilliárd dollárt hozzáadnak.  Gondoljunk csak bele mindezekbe (és még sok másikba) a kriptopénzek teljes piaci értékéhez viszonyítva. Volt-e valaha olyan lopás vagy hasonló fiat valuta csalás, amelynek akár csak távolról is ilyen súlyos következményei lettek volna?

    Azt állítom, hogy a kripto időzítési ablakát azért hagytuk ki, mert az összeomlások túl nyilvánosak és túl gyakoriak lettek, mielőtt a tömegek rákattantak volna a jövőbeni végső előnyökre, amelyek megvalósulhatnak.

    A második probléma az, hogy ez a kripto ökoszisztéma összeomlása tökéletes lehetőséget biztosított a hagyományos bankrendszer számára, hogy lecsapjon és a legerősebb fegyverét használja a megsemmisítésre: a bábpolitikusaikat és kormányaikat. Arról nem is beszélve, hogy a kriptovaluták sokkal több bebetonozott entitást fenyegetnek, mint a bankrendszer és a kormányok. Közvetlen versenytársa a nemesfémeknek, a crowdfundingnak, az átutalásoknak és az összes fizetési alkalmazásnak.  Ez azt jelenti, hogy a kriptóknak szembe kell nézniük a haditengerészettel, a légierővel, a hadsereggel, az űrhadsereggel és a tengerészgyalogsággal.  (És ahogy Balaji Srinivasan rámutat, a kriptót mozgató blokkláncok a felhő, a keresőmotorok, az operációs rendszerek vagy akár a közösségi média ellenfelének tekinthetők.  Így aztán a kripto nem csak a haditengerészet, a légierő, a hadsereg, az űrhadsereg és a tengerészgyalogság ellen harcolna, hanem Palpatine császár és a Galaktikus Köztársaság ellen is).

    Sok szó esett már az FTX és vezetői által tett nagy összegű politikai adományokról. Ez nagyjából minden kalóz standard játékterve, aki a Haditengerészet akar lenni. Pénzt adnak minden olyan politikusnak, bármelyik pártban, aki segíthet nekik kiirtani minden feltörekvőt, aki veszélyezteti a mézesmadzagjukat.  Ahol a kripto itt letért a helyes útról, az az, hogy a politikai kenőpénzeket kifizették, de az FTX és néhány más ilyen piramisrendszer összeomlott, mielőtt még volt idejük arra, hogy szabályozási védelmet nyújtó árkot építsenek a vállalat köré a sorban feljövő kalózok következő körével szemben. A kriptovalutáknak nagymértékű tömeges elfogadottságot kellett elérniük, mielőtt a politikusok rájöhettek volna, hogyan tudnák azt megzabolázni. Itt az Egyesült Államokban Elizabeth Warren szenátor irodája kiadott egy közleményt, amelyben a következőket írta: „Ahogy Warren szenátor már nyilvánosan is elmondta, dolgozik a kriptotörvényeken, és úgy véli, hogy a pénzügyi szabályozók, beleértve a SEC-t is, széleskörű, meglévő hatáskörrel rendelkeznek a kripto csalások és az illegális pénzmosás elleni fellépéshez”.  November 6-án az EU bejelentette, hogy az 1 ezer eurónál nagyobb kriptotranzakciókat „felügyelet alá helyezik”.  Ezért nem lehetnek szép dolgaink. Tényleg nekem kell megmondanom, hogy mi lesz a legközelebbi lépés???

    „Honnan tudjuk, hogy ezeket a kriptotranzakciókat nem gyermekpornográfiára, szexkereskedelemre és a drogdílerek pénzmosására használják?  Miért van szükséged a személyes adatok védelmére, ha nincs mit rejtegetned?  Ez nem csak egy rendszer a gazdagok számára, hogy elkerüljék az adókat?”

    És az összes többi szokásos metafora, amit a kormány használ, amikor kémkedni akarnak utánad, és bele akarnak nyúlni a bankszámládba.

    A kripto teljesen más dinamikát képvisel, mint a taxik, szállodák és könyvesboltok.  A taxik, szállodák és könyvesboltok nem azért hoznak létre pénzt, hogy helyettesítsék a kormányok fiat valutáit.  A kriptók igen.  Amit a Bitcoin maximalisták előrelépésnek tekintenek (néhány központi bankár cinkos szavai, a kormányok kriptorendeleteket dolgoznak ki, El Salvador elfogadja a BTC-t hivatalos fizetőeszközként, stb.), az valójában az ellenkezője annak, aminek meg kellett történnie ahhoz, hogy a Bitcoin életképessé váljon.

    A kriptók, amelyek a kormányoktól keresik az érvényesítést olyan, mint egy csapat egér, akik összefognak, hogy megépítsék a saját macskájukat.

    Az egyetlen ok, amiért a kormányok bármilyen látszatot mutatnak a kriptovaluták támogatására vagy elfogadására, az az, hogy manipulálni, ellenőrizni és megadóztatni tudják őket.  Vagy eleget tudnak meg arról, hogyan működnek, hogy létrehozhassák a saját verziójukat, és így bitorolhassák őket.  Ha valaha is képesek leszünk elérni egy olyan állapotot, amikor egy kriptopénz világszerte elfogadást nyer, akkor úgy gondolom, hogy az a kormányok hatókörén kívül esik majd, függetlenül minden fiat pénznemtől. 2018-ban azt jósoltam, hogy ha egy kriptopénz megjelenik, hogy globálisan elfogadott valutává váljon, akkor annak egy “törvényen kívüli” valutának kell lennie – minden kormány korlátozásán kívül.  Azóta semmi sem változtatta meg a véleményemet, sőt, ez csak erősödött.

    Ha a kormányok bármilyen módon részt vesznek egy kriptopénzben, akkor végül manipulációhoz, leértékeléshez, a vásárlásaid megfigyeléséhez, a tranzakcióid megadóztatásához és a vagyonod lefoglalásához fognak folyamodni.  A kormányok ezt teszik. A kormányok soha nem tudnak jólétet teremteni. Legfeljebb elősegíthetik azt.  Általában tönkreteszik azt.

    És ez az, fiúk, lányok és nembinárisok, amiért kiszálltam a kriptóból.  Köszönöm, hogy részt vettél a TED előadásomon.

    Büszke vagyok arra, hogy gondolatvezérként, nem pedig gondolatismétlőként szereztem  magamnak hírnevet.  Ahhoz, hogy ilyen státuszt érjünk el, tökösnek kell lennünk ahhoz, hogy kockázatot vállaljunk, jóslatokat tegyünk, és hajlandóak legyünk a nyilvánosság előtt tévedni.  Senki sem mond mindent helyesen. Ha mégis, akkor csak a csordaszellem hagyományos hiedelmeit ismételgetik.  Számíthatsz arra, hogy ezt az esszét visszhangosan kritizálják, trollkodnak és nevetségessé teszik.  (Lehet, hogy érdemes lesz könyvjelzőt tenni erre az oldalra, hogy visszajöhess és posztolhasd, mennyi pénzt kerestél, és trollkodhass velem minden alkalommal, amikor a kedvenc kriptódnak az árfolyama megugrik.)  De a néhány évtizedes munkásságom összességében figyelemre méltó előrelátásról tanúskodik. A kriptóban jelenleg zajló vérfürdő miatt (amit 2021 júniusában jósoltam meg egyébként) – és annak valószínűsége miatt, hogy a vérfürdő még csak most kezdődött – ezeket a gondolatokat a nyilvánosság elé teszem megvitatásra.

    Íme néhány fontos, végső pontosítás…

    Nem azt mondom, hogy ne fektess kriptóba, vagy hogy add el a kripto eszközeidet. Mint mondtam, nem adok befektetési tanácsokat, ez az esszé csupán a személyes döntésem indoklását magyarázza el.  Nem vagyok tipikus befektető.  Ha a legnagyobb profitot akarod kihozni mindenből, amibe befektetsz, akkor én egy borzalmas példakép vagyok. Az életemnek azon a pontján vagyok, ahol azt akarom, hogy a befektetéseim összhangban legyenek a számomra fontos elvekkel. Ezek közé az elvek közé tartozik, hogy olyan vállalatokba fektessek be, ahol a vezetői csapat tisztességes, jellemes és tehetséges – és küldetésük a problémák megoldása és az értékteremtés.  Jelenleg a kriptovaluták problémákat okoznak és csökkentik a társadalom értékét.

    Nem azt állítom, hogy a kriptovaluták valóban szó szerint el fognak pusztulni.  Nem fognak. Továbbra is létezni fognak, és az avatarjukban lézerszemekkel rendelkező emberek továbbra is hirdetik majd őket, kongresszusokon vesznek részt a témában, és lélegzetelállító szenzációhajhászással népszerűsítik őket.  (Amikor bejelentettem, hogy kiszállok a kriptóból, valaki a hozzászólásokban azt írta, hogy a kriptó még jóval azután is létezni fog, hogy én már nem leszek. Mint rámutattam neki, én már nagyon öreg vagyok, így ez egy elég alacsony léc.  Az is igaz, hogy a piramis rendszerek, a csótányok és a Hot Tub Time Machine is túl fog élni engem.  Ez nem jelenti azt, hogy ezek jók).

    Nem azt mondom, hogy a kereskedők nem fognak továbbra is pénzt keresni a kriptókon.  Dehogynem.  Biztos lehetsz benne, hogy minden alkalommal, amikor valakinek a shitcoinja új csúcsot ér el, visszajönnek ide, hogy a kommentek között krákogjanak róla.  Emberek továbbra is nagy összegeket fognak keresni bankrablással, emberkereskedelemben való részvétellel és kábítószer-kereskedőként.  Ez nem jelenti azt, hogy neked is meg kellene tenned ezeket a dolgokat.

    Amit én mondok, az az, hogy nem hiszem, hogy a Bitcoin vagy bármely más jelenlegi kriptopénz el fogja érni azt a státuszt, amit Satoshi elképzelt.  Nem fogják biztosítani a kormányzati szabályozástól, adózástól és manipulációtól való mentességet, amit reméltünk.  És azt a biztonságot és személyes adatvédelmet sem fogják nyújtani, amit reméltünk.  A kormányok és a hagyományos bankrendszerek magukévá teszik és korrumpálják őket.

    Jelenleg a kriptók vásárlása olyan, mintha csalókkal pókereznénk.  Ha érted a játékot, tisztában vagy a matematikával, és ismered a csalók kiszűrésének legjobb módszereit, akkor az átlagosnál nagyobb esélyed van némi pénzt keresni.  De végső soron minden potenciális kriptopénz három lehetséges út egyikére navigál:

    1. Értéktelenné válik.
    2. Más felhasználási módot választ.
    3. Elfogadják és tényleges valutaként használják.

    Ha a harmadik lehetőség bekövetkezik (pl.: amikor az összes bitcoint kibányásszák), és az emberek elkezdik valutaként használni, akkor egyszerűen egy újabb csereeszközzé válik, egy árucikké, amely ugyanazt a funkciót tölti be, mint a dollár, az euró vagy a jen.  Az értéke nem emelkedhet örökké.  Úgy tűnik, túl sokan a kripto szektákban nem képesek felfogni ezt a valóságot.

    Lehet, hogy a kriptók elszalasztották az ablakot, és soha nem fognak valóban prosperálni, vagy egyszerűen csak szükségük van egy 10 vagy 15 éves „szünetre”, hogy egy új generációval, más felfogás mellett újra felemelkedjenek.  Vagy valószínűbb egy másik íz: egy feketepiaci változat, jobb biztosítékokkal és infrastruktúrával az esetleges lopás és fizetésképtelenség ellen.  Mert a Bitcoin vagy akár a kriptopénzek általában nem az igazi vonzerő.  Az egész forgatókönyv legszexibb része a blokklánc koncepció. (Én személy szerint sokkal izgatottabb vagyok az Ethereum blokkláncon futó okosszerződéses programok jövője miatt. Sajnos az ezekben rejlő potenciált jelenleg elnyomja az a sok ember és cég, akik értéktelen NFT-k kibocsátásával járatják le a nevüket).  A blokkláncok rengetegféleképpen használhatók lesznek, a kriptókkal kapcsolatos összes jelenlegi poggyász nélkül.

    Ha és amikor egy kripto elkezd működőképes digitális fizetőeszközként működni, akkor ugrani fogok a lehetőségre, hogy használjam.  És lehet, hogy valamikor befektetőként is visszatérek a játékba. (Ha így lesz, én leszek az első, aki szólni fog.) De jelenleg az egész tér túlságosan szkeptikusnak tűnik, és nem az a fajta játék, amit játszani szeretnék.  Ha majd meghalok, remélhetőleg a sírkövemen ez áll majd:

    Itt fekszik Randy Gage holtteste…

    Soha senkinek nem adott el shitcoin-t vagy gagyi NFT-t.

    Könnyebb szülni, mint feltámasztani a halottat.  Ahelyett, hogy megpróbálnék feléleszteni egy olyan koncepciót, amely milliók fejében már megmérgeződött, inkább valami friss, innovatív és érintetlen dolgot támogatnék.  Sokkal kifizetődőbb befektetni az emberekbe: olyan alapítókba, akiknek van egy álmuk, akik hajlandóak a belüket is kidolgozni ennek az álomnak a megvalósításáért, és akiknek van egy olyan koncepciójuk, amely valóban megold egy problémát, hozzáadott értéket képvisel, vagy egy magasabb rendű lehetőséget vetít előre.  Ha te ilyen vagy, kiálts!

    Béke,

    – RG

    Források: 

    Kriptovaluták az MLM-ben a meggazdagodás új forrása vagy a csalás melegágya?

    27 milliárd forintot lophattak el a FirstCoin kriptovaluta csaló magyar tulajdonosai

    Szólj hozzá Facebookal

    Pin It on Pinterest