Frank Ricketts-et egy német bíróság öt év börtönbüntetésre ítélte a OneCoin-ban játszott szerepe miatt, Ricketts felesége, Manon Hubenthal négy évet kapott.

    Martin Breidenbach ügyvédet, aki Rickettsnek és Hubenthalnak segített a OneCoin Ponzi pénzek tisztára mosásában, két év kilenc hónapra ítélték el.

    Ricketts, Hubenthal és Breidenbach ellen 2020 novemberében emelt vádat a Bielefeldi Ügyészség. A tárgyalás végül 2021 szeptemberében kezdődött el.

    A bemutatott bizonyítékok alapján 2021 novemberében egy bíró azt tanácsolta Ricketts-nek, hogy ismerje el bűnösségét.

    Végül a tavaly elindult tárgyalás 44 napig tartott és a Münsteri Regionális Bíróság hétfőn hirdette ki a három vádlott ítéletét.

    A börtönbüntetések mellett nagy összegű vagyonelkobzását is elrendelt a bíróság.

    A három elítéltnek viselnie kell az eljárás költségeit, továbbá a bíróság elrendelte, hogy Manon H.-től körülbelül 43 500 eurót, Frank R.-től csaknem 1,2 millió eurót, Martin B. ügyvéd pedig körülbelül 627 ezer eurót fizessen. Továbbá a házaspárnak az International Marketing Services (IMS) cégükön keresztül befolyt összegekből 41 millió eurót kell fizetnie.

    A bíróság bizonyítottnak tekintette, hogy hárman pénzmosást követtek el az állítólagos onecoin kriptovalutával kapcsolatban, és megsértették a pénzügyi szolgáltatásokról szóló törvényt. A vád szerint csalásban segédkeztek és felbujtottak.

    A VÁDAK

    A greveni házaspár (Frank Ricketts és Manon Hubenthal) 2016-ban lényegében nagy, milliós összegeket szedett be a OneCoin ügyfeleitől három bankon keresztül az International Marketing Services (IMS) cégükön keresztül. Az ügyfelek nagy összegeket fizettek oktatási csomagok vásárlásáért. Ezek az oktatási csomagok „tokeneket” tartalmaztak, amelyeket később a OneCoinok „bányászására” használtak.

    Az IMS cégen keresztül beszedett milliókat a OneCoin egyik alapítójának Ruja Ignatova-nak a számláira továbbították. Ez az összeg összesen 320 millió euró volt, ami mintegy 88 ezer ügyféltől érkezett Németországból és Európa többi részéből. A házaspár 3,2 millió euró jutalékot kapott a szolgáltatásaiért.

    A müncheni Martin Breidenbach ügyvéd 20 millió eurót utalt át Londonba, hogy Ruja Ignatova ott vásárolhasson egy luxus penthouse lakást. Továbbá 70 millió eurót utalt egy karibi szigeten lévő számlára is.

    A vádlottak Frank R. és Martin B. a tárgyalás során kijelentették, nem tudták, hogy a OneCoin nem rendelkezik egy kriptovalutához szükséges blokklánccal. Meg voltak győződve arról, hogy Ignatova sikeres üzletasszony. Frank R. eladta a Sitetalk hálózati vállalkozását Ignatovának, és így a OneCoin piramisrendszer csúcsán „BlackDiamond” szinten volt.

    Martin B. ügyvéd 2014-ben Ignatovának és a OneCoin másik társalapítójának, Sebastian Greenwoodnak szóló levelében megerősítette, hogy az oktatási csomagok eladása jogilag rendben van. Végül a OneCoin cég igazgatója lett Gibraltáron, és később számos Ignatovával vagy a OneCoinnal kapcsolatos szerződésben és dokumentumban szerepelt a neve.

    Az igazságszolgáltatás malmai lassan őrölnek, de szerencsére pár ember már kezdi megkapni a megfelelő büntetést a világ legnagyobb pilótajátékéban való részvétel miatt.

    Költői kérdés, de vajon a Magyarországon ismert pilótajátékosok után mikor fog utánanyúlni a hatóság? Meddig csinálhatják az emberek átverését?

    Forrás: nrwz.de

    Kapcsolódó tartalom:

    20 év börtönre ítélték a OneCoin-os Sebastian Greenwoodot

     

     

    Szólj hozzá Facebookal

    Pin It on Pinterest