A OneCoin kriptovaluta csalás volt, amivel több millió embert vertek át világszerte, ezzel több milliárd dolláros veszteséget okozva nekik.

    Damian Williams, az Egyesült Államok New York déli körzetének ügyésze 30 éves börtönbüntetést kért KARL SEBASTIAN GREENWOOD-ra, aki RUJA IGNATOVA-val „a kriptokirálynővel” együtt alapította a OneCoint.

    Greenwood-ot 2018 júliusában a thaiföldi Koh Samui szigetén lévő lakhelyén tartóztatták le, majd 2018 októberében csalás és pénzmosás vádjával kiadták az Egyesült Államoknak, azóta előzetes letartóztatásban volt.

    A OneCoin vezető MLM-forgalmazójaként a Greenwood a havi OneCoin-eladások 5%-át kapta meg az egész világról, ami több mint 200 millió dollárt tett ki 2014 negyedik negyedévétől 2016 negyedik negyedévéig, és összesen meghaladta a körülbelül 300 millió dollár jutalékot.

    Damian Williams amerikai ügyész a következőket mondta:

     „A OneCoin alapítójaként és vezetőjeként Karl Sebastian Greenwood a valaha elkövetett egyik legnagyobb csalási rendszert működtette. Greenwood és összeesküvői, köztük a szökésben lévő Ruja Ignatova, gyanútlan áldozatoktól csaltak ki több milliárd dollárt „pénzügyi forradalom” ígérettel, és azt állították, hogy a OneCoin „Bitcoin-gyilkos” lesz. Valójában a OneCoin-ok teljesen értéktelenek voltak, és a befektetőknek semmi sem maradt a befizetéseikből, míg Greenwood több mint 300 millió dollárral tömte ki a saját zsebét. Reméljük, hogy ez a hosszú mondat visszhangra talál a pénzügyi szektorban, és elriaszt mindenkit, aki kísértést érez, hogy hazudjon a befektetőknek, és csalással kihasználja a kriptovaluta ökoszisztémáját.”

    Az MLM Ponzi-sémákkal szembeni „általános elrettentés” szükségességére hivatkozva Edgardo Ramos bíró 20 éves börtönbüntetésre ítélte Karl Sebastian Greenwoodot.

    Az indoklásban az szerepel, hogy „A valóságban a legális kriptovalutákkal ellentétben a OneCoinnak soha nem volt tényleges értéke, nem rendelkezett bloklánnccal, nem volt valódi bányászata. Az árfolyamot mesterségesen, kézzel írták át egy belső platformon, azt a látszatott keltve, mintha a OneCoin értéke folyamatosan növekedne. Ezzel legalább 3,5 millió károsultról tudnak, akik több mint 4 milliárd dollárt fizettek be a ponzi kriptovalutába.”

    A börtönbüntetése mellett a 46 éves GREENWOOD-ot, aki Svédország és az Egyesült Királyság állampolgára is, teljes kb. 300 millió dollár vagyonelkobzásra ítélték.

    A OneCoin csalás csúcspontján Greenwood körülbelül havi 20 millió eurót (21,7 millió USD) jutalékot kapott.

    Még ha figyelembe vesszük a 2018-as fogva tartása eltelt időt is, Greenwood még mindig tizenöt év börtönre számíthat.

    Ruja ignatova továbbra is szökésben van és 2022 júniusa óta szerepel a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) tíz legkeresettebb bűnöző listáján.

    Az FBI arra kéri az embereket, hogy ha bármilyen információval rendelkeznek Ruja Ignatova hollétéről, lépjenek kapcsolatba a helyi FBI-irodával vagy a legközelebbi amerikai nagykövetséggel vagy konzulátussal. A tippeket névtelenül és online is be lehet jelenteni: tips.fbi.gov

    Irina Dilkinska a OneCoin jogi osztályának vezetője bűnösnek vallotta magát

    A OneCoin jogi osztályának a vezetőjét Irina Dilkinska-át még 2021-ben tartóztatták le titokban Bulgáriában és végül 2023 március 20-án adták ki az Egyesült Államoknak.

    Dilkinska a OneCoin jogi osztályának vezetőjeként ahelyett, hogy betartotta volna a törvényeket fantomcégek létrehozásában segítkezett, amivel a OneCoin bevételek tisztára mosása volt a cél, továbbá, hogy Ruja Ignatova birtokába kerüljenek a bevételek.

    2016-ban és 2017-ben Dilkinska segített MARK SCOTT-nak, aki nemzetközi ügyvédi irodval rendelkezett és jelenleg is előzetes letartóztatásban van, hogy egy hamis Kajmán-szigeteken lévő befektetési alapon keresztül mintegy 400 millió dollárnyi OneCoin bevételt mossanak tisztára.

    Dilkinska többek között a B&N Consult EEOD nevű céget használta fel, amelyről hamisan azt állították, hogy „saját tanácsadói szolgáltatásokat, támogatást és szoftvermegoldásokat” kínált ügyfeleinek, és 200 millió eurót bevétellel rendelkezett 2015 és 2016 között, ezzel álcázva a dollár milliók átutalását a befektetési alapba.

    Valójában a B&N egy fedőcég volt, amely nem rendelkezett semmilyen legális bevételle, csak a OneCoin pénzek tisztára mosására használta fel.

    2018 szeptemberében Dilkinska értesült Mark SCOTT letartóztatásáról, ami után elégette a terhelő iratokat, és sms-t küldött Konstantin Ignatovnak a letartóztatásról szóló újságcikk linkjével, majd egy sor szöveget írt, többek között ezeket:
    „Nézd meg ezt!!!!!”; „Valami történik!!!!!”; és „Ha ez igaz, szükségem van nagymenő ügyvédekre, akikről [FRANK SCHNEIDER] beszélt!!!”

    A 42 éves, bolgár állampolgárságú Irina Dilkinska bűnösnek vallotta magát az összeesküvéses átverés bűntettében, amiért maximum öt év börtönbüntetés róható ki rá, továbbá egy rendbeli pénzmosással is gyanúsítják, aminek szintén a maximális büntetése öt év börtön.

    A maximálisan kiszabható büntetés mértékét a Kongresszus írja elő, és ezek most csak tájékoztató jellegűek, mivel a vádlott ítéletét Edgardo Ramos bíró határozza meg. Az ítélethirdetés időpontja 2024. február 14. 10 óra.

    Források:

    Kapcsolódó tartalom:

    A OneCoin egykori vezetőjét Sebastian Greenwood-ot letartóztatták és kiadták USA-nak

    A OneCoin-ban soha nem volt blokklánc | Konstantin Ignatov a tárgyalás végégi börtönben marad

    Konstantin Ignatovot a Onecoin vezetőjét, Ruja Ignatov testvérét Los Angelesben letartóztatták

    Mark Scott bűnös, 50 évre ítélték el a OneCoin pénzek tisztára mosása miatt

     

    Szólj hozzá Facebookal

    Pin It on Pinterest