A Bangkok Post november 5.-ei cikkében olvashatjuk, hogy a Bűnmegelőzési Osztály (CSD) az FBI-al együttműködve letartóztatta Sebastian Greenwood-ot, a piramis alapú digitális valutarendszer (OneCoin) egykori tagját.

    Nemzetközi Elfogatóparancs a OneCoin vezető ellen

    Ruja Ignatova a OneCoin alapítója teljesen eltűnt a nyilvánosság elől és már egy éve nem lehet tudni a pontos tartózkodási helyét. A hatóságok eközben folyamatos vizsgálatot folytatnak a OneCoin kriptovaluta cég körül, hogy megfelel-e a törvényi előírásoknak. A hatósági eljárásoknak köszönhetően az elmúlt időszakban több országban betiltották a OneCoin céget és eljárások, letartóztatások történtek a tagjaik körében.

    A Bűnmegelőzési Osztály (CSD az amerikai Szövetségi Nyomozó Irodával (FBI) együttműködve letartóztatta Sebastian Greeonwood-ot, aki ellen Amerika nemzetközi elfogatóparancsot adott ki és aki szerepel az Inerpol vörös listáján is. A Vád Digitális valutarendszerben elkövetett piramis rendszer szervezése.

    A Bangkok Post cikkéből értesültünk arról, hogy az egykori OneCoin vezetőt Sebastian Greenwood-ot letartóztatták és kiadták az Egyesült Államoknak. A cikk szerint a helyi Bűnmegelőzési osztály (CSD) az FBI-al együttműködve ütött rajta Sebastian Greenwood-on, aki ellen nemzetköz elfogatóparancs volt érvényben. Greenwood szerepelt az amerikai körözési listán és az Interpol vörös listáján is Digitális Valutarendszerben szervezett piramis (ponzi) rendszer vádjával.

    OneCoin vezetők háttérbe vonulása

    2016 év végén a legnagyobb OneCoin vezetők kezdtek háttérbe vonulni, hiszen ekkor már világszinten több ország kezdte el kivizsgálni a cég működését és azt, hogy megfelel-e a törvényi előírásoknak. Ebben az időszakban rengeteget hallhattunk arról, hogy vajon a OneCoin üzlet egy átverés lenne, vagy esetleg egy bújtatott pilótajáték. Rengeteg kriptovalutával foglalkozó weboldal felhívta a figyelmet arra, hogy a OneCoin nem felel meg a kriptovaluta szabályoknak, hiszen nem nyilvános a blokklánc.

    Ebben az időszakban az olyan vezetők, mint például Juha Parhiala vagy a Steinkeller testvérek elkezdtek a háttérbe vonulni és megszakítani a kapcsolatot a céggel. A legtöbb vezető más cégekben folytatta tevékenységét, melyek többsége szintén eltűnt a piacról.

    A OneCoin ezt követően rövid időn belül összeomlott és csak jogi képviselőkön keresztül tartják a kapcsolatot a külvilággal.

    Ruja Ignatova – a OneCoin egykori alapítója – 2017 ősze óta ismeretlen helyen tartózkodik.

    Letartóztatások és pénzfoglalások

    A világ számos pontján azzal vádolták a OneCoin üzletet, hogy piramis rendszerként működik és átverik a kriptovaluta piac mögé bújva átverik a gyanútlan embereket. Rengeteg ország indított vizsgálatot ellenük, amelynek a következménye lezz, hogy Ausztriában, Németországban, Olaszországban, Indiában, Kínában,Egyesült Államokban és Magyarországon is betiltották vagy tiltó listára helyezték a OneCoin. Nálunk az MNB tette figyelmeztető listára őket: MNB link

    Hasznos tanács,hogy mielőtt egy céggel kezdesz el foglalkozni nézd meg az MNB listáját, amelyre a gyanús, átverésnek talált cégek kerülnek fel.

    2018. januárjában házkutatást tartottak a OneCoin bulgáriai Szófiában található irodájában a hatóságok és dokumentumokat, szervereket foglaltak le.

    A kínai hatóságok is lendületbe kerültek, hiszen év elején ők is letartóztattak 119 embert csalás vádjával olvasható a thepaper.cn oldalán. A vád itt is tiltott piramisjáték szervezése 15 milliárd jüan (2,4 milliárd dollárt) értékben. A letartóztatott gyanúsítottak közül kettőt már 5 év börtönbüntetésre ítéltek. A kínai hatóságok 7,2 millió dollárt foglaltak le számlákról, melyeket Greenwood nevéhez kötöttek. A hatóságok azt állítják, hogy a OneCoin ponzi a Hunanben valaha vizsgált „legnagyobb MLM átverés / csalás eset” .

     

     

     

     

    Szólj hozzá Facebookal

    Pin It on Pinterest