2023. február 17-én az amerikai ügyészség 100 év letöltendő és 9 év próbaidős büntetést kért Gilbert Armenta-ra a OneCoin ponzi séma egyik alapítójára.

    Végül New York bíróságán Edgardo Ramos bíró öt év börtönre ítélte Gilbert Armentát. Indoklása szerint a gyanúsított együttműködő volt és rengeteg hasznos információval látta el a bíróságot a világ egyik legnagyobb pilótajátékáról.

    4 milliárdos világméretű csalás volt a OneCoin

    A birósági tárgyaláson ismertették, hogy Gillbert Armenta részt vett a 4 milliárd dolláros OneCoin csalásban, és 300 millió dollárt mosott tisztára a befolyt pénzekből. Saját repülőgépet is vásárolt, amiről Ramos bíró kérdezte: „Ez egy sugárhajtású repülőgép volt?”

    Az ügyész ismertetette a nyomozás során felderített törvényszegéseket és azt is megemlítette, hogy Armenta kétszer is megszegte az ügyészségnek adott feltételeket: először amikor eladta a repülőgépet, és amikor beváltott egy kétes csekket 5 millió dollár értékben.

    Armenta védője felhívta a figyelmet arra, hogy védence több mint 100 alkalommal működött együtt a hatóságokkal, és az Ignatovával folytatott telefonbeszélgetéseket megkapta a hatóság. Hajlandó volt megbeszélni és rögzíteni egy szállodai találkozót valakivel, aki éppen egy FBI-nyomozás célpontja lett. Az ügyvéd elmondta, hogy Armenta Grúziában vett egy bankot és Ignatova ott volt ügyfél. Mikor megtudta, hogy Ruja Ignatova kémkedik utána az zavarodottá tette.

    Armenta vállalta, hogy 6 héten belül önként jelentkezik a floridai hatóságok előtt Miami-ban a börtönbüntetés megkezdéséhez.

    A többi vádlot még a jogerős ítéletre vár

    Mint ahogy arról régebben 2019-ben írtunk Konstantin Ignatovot (Ruja Ignatova testvérét) Los Angelesben tartóztatták le. (itt olvasható)

    A letartóztatása egyrészét házi őrizetben, másik részét a New York-i Metropolitan Büntetés-végrehajtási Intézetben töltötte és minimum 40 év börtönbüntetés fenyegette. Konstantin hasonlóképen Gillbert Armentahoz elkezdtett együttműködni a hatóságokkal, többek között tanúskodott Mark Scott tárgyalásán, és nagy szerepe volt a pénzmosó ügyvéd elítélésében. (erről itt írtunk)

    Frank Schneider továbbra is házi őrizetben van. Ő volt az a férfi, aki Ruja Ignatova megbízására megszervezte Gillbert Armenta lehallgatását. Az amerikai hatóságok már kérték a kiadatását, de eddig nem jártak sikerrel.

    Sebastian Greenwood a OneCoin társalapítója 5 éve az Egyesült Államokban van őrizetben, és várja az ítéletét, ami előreláthatólag áprilisban lesz. Greenwood szerepelt az amerikai körözési listán és az Interpol vörös listáján is Digitális Valutarendszerben szervezett piramis (ponzi) rendszer vádjával. (erről itt írtunk) Sebastian Greenwoodot tartják a OneCoin értékesítési rendszer egyik kitalálójának és társalapítóának Ruja Ignatova mellett. Ő volt a OneCoin bevételeinek az egyik fő haszonélvezője, aki a piramis tetején állt és ZeroZeroOne-nak hívta magát. Az ügyészek a Ramos bírónak írt levelükben február 15-én azt írták, hogy Greenwood a világ OneCoin bevételének 5 százalékát kapta meg, ami átlagosan havi 20 millió dollár volt.

    Az amerikai bíróság Mark Scottot bűnösnek találta a OneCoin-ban elkövetett 400 millió dollár pénzmosásában, viszont a mai napig jogerős ítélet nem született ezzel kapcsolatban, mivel fellebeztek az ítélet ellen. A tárgyalás lezárásakor kiderült, hogy Scott személyesen 50 millió dollárt kapott az OneCoin-tól, hogy végre hajtsa a pénzügyi műveleteket. (itt olvashatsz róla) 

    Ruja Ignatova alapító, „kriptokirálynő” 2017-ben tűnt el és a mai napig szökésben van. A OneCoin kriptokirálynőjét Ruja ignatovát az FBI feltette a TOP10 legkeresettebb bűnözőt tartalmazó listájára és 100 ezer dollár nyomravezetői díjat ajánlott fel a kézre kerítésében segítőknek. Az FBI szerint Ruja Ignatova fegyveres őrökkel védheti magát, plasztikai műtétekkel próbálhatta megváltoztatni a megjelenését, és prémium minőségű hamis iratokkal rendelkezhet, valamint 500 millió dollárnyi pénzzel együtt veszett nyoma, ami mai árfolyamon átszámolva durván 193 milliárd forint.

    A OneCoin a kezdetektől csalás volt

    Az Amerikai Igazságügyi Minisztérium szerint az állapítható meg, hogy a OneCoin nem rendelkezett valódi blokklánc technológiával. Egy egyszerű parancsfájlban tárolták az adatokat, melyek php kódként futottak a szerveren. Az Amerikai Igazságügyi Minisztérium (továbbiakban DOJ) belső e-mail levelezéseket is megosztott, melyek Ruja Ignatova és a „alapító-2” között történtek.

    2014 nyarán a Ruja és az “alapító-2” létrehozta a OneCoin koncepcióját és kifizetési tervét, amelyet akkoriban e-mail levelezésben „trash coin” -nak (szemét érmének) neveztek.

    2014. június 11-én Ruja Ignatova e-mailben írt az “alapító-2”-nek, hogy mit fog értékesíteni:

    A te értékesítési érved: 2 split után a tagok csinálnak 5 000 USD -> 25 000 USD.

    Képesnek kell lenni ezt eladni.

    Hozzáadtam egy extra bónuszt minden olyan taghoz, aki csatlakozik az előértékesítéshez (presales).. ténylegesen 3 splitben vehetnek részt.

    Ez azt jelenti, hogy ténylegesen 10x-es befektetésük lesz.

    2 split után 5x a pénzed. Természetesen mindenki, aki kapzsi, 5.000 dollárral fog bejutni.

    A fejlesztőknek küldött e-mailben 2014. június 9-én Ignatova meghatározta, mit akar:

    Saját kriptovalutát építünk, és belső csereprogramot kívánunk létrehozni számukra.

    Szeretnénk, ha kézzel és automatikusan lehetne beállítaná az árat, és szabályozni a kereskedés mennyiséget is.

    Ruja Ignatova további e-mailje “alapító-2”-nek:

    Manipulálni tudjuk az árfolyamot a volatilitással és a napközbeni árképzés szimulálásával.

    A tagoknak azt kell gondolniuk, hogy ők bányásszák a OneCoint a OneCoinhoz tartozó tokenek segítségével.

    Ez a szint azért jó, mert a PPL akkor nem lesz szuper őrült és próbálja eladni a tokeneket minden időben.

    Aktuálisan nem bányászunk – de az embereknek ezt a szart mondjuk.

    2015 júliusában megrendezett promóciós esemény után Ignatova augusztus 6-án küldte „alapító-2”-nek ezt e-mailben:

    Ez a nagy értékesítés következménye 4 héttel ezelőttről. 1,3 [milliárd] hamis érmék eladása.

    Megbaszódtunk, ez váratlan volt, és most komoly, komoly gondolkodásra van szükség.

    Az amerikai hatóságok szerint a OneCoin befektetői világszerte körülbelül 4 milliárd dollárt (kb. 1400 milliárd forintot) fizettek be a piramisjátékba. Világszinten a Onelife szervezettel együtt több, mint hárommillió ember lett becsapva. A nyomozóhatóságok hivatalosan is megállapították, hogy a OneCoin mögött nincs blockchain és átverés volt az egész a kezdetek óta.

    Forrás:  Amerikai Igazságügyi Minisztérium

    Kapcsolódó tartalom:

    A vád piramisjáték – 4 milliárd dollárnál többet fizettek be a OneCoinba

    Az FBI TOP10 legkeresettebb bűnözői között Ruja Ignatova

    Mark Scott bűnös, 50 évre ítélték el a OneCoin pénzek tisztára mosása miatt

    A OneCoin-ban soha nem volt blokklánc | Konstantin Ignatov a tárgyalás végégi börtönben marad

    Konstantin Ignatovot a Onecoin vezetőjét, Ruja Ignatov testvérét Los Angelesben letartóztatták

    Szólj hozzá Facebookal

    Pin It on Pinterest