Az amerikai hatóságok szerint a OneCoin befektetői világszerte körülbelül 4 milliárd dollárt (kb. 1115 milliárd forintot) fizettek be a cégbe, ez az első hivatalos becslés a piramisjátékba öntött pénz mennyiségéről. Világszinten a Onelife szervezettel együtt több, mint hárommillió ember lett becsapva.

    Február 17-én letartóztatták Mark Scott floridai ügyvédet, mert gyanúsított lett a 4 milliárd dolláros piramis üzletben. Az Egyesült Államok egyik New York-i föderális törvényszékén folyt tárgyalásáról napvilágot látott egy átirat (ami ide kattintva olvasható angol nyelven), amiben Mark Scottot hallgatták meg. A leirat szerint Mark Scott a OneCoin egyik kulcsfigurája volt, aki a Kajmán-szigeteken és Írországban bejegyzett alapokon mosta tisztára a pénzeket. Rajta keresztül, mintegy 400 millió dollár (111 milliárd 576 millió forint) került átmozgatásra, amiért 15,5 millió dollár (4 milliárd 321 millió forint) jutalékot kapott. Az amerikai hatóságok azt állítják, hogy Scott áthelyezte a rá bízott pénzt az általa létrehozott fedezeti alapokba, majd a források nagy részét elküldte az elit Onecoin tulajdonosoknak. 

    Az átiratban a következők olvashatóak: 

    • a OneCoin a nyomozóhatóságok szerint egy „hibrid Ponzi-rendszer.” A szó hagyományos értelmében nem piramisjáték, mivel a befizetéseket nem lehet kivenni, ezért nem történt hozamfizetés az új befektetők pénzéből. A séma üzemeltetői egész egyszerűen összegyűjtötték a pénzt, kifizették belőle a jutalékokat és a maradékot szétosztották maguk közt.
    • A nyomozóhatóságok hivatalosan is megállapították, hogy a OneCoin mögött nincs blockchain.
    • Az amerikai nyomozóhatóságok szerint a OneCoin befektetői körülbelül 4 milliárd dollárt (kb. 1115 milliárd forint) fizettek be a cégbe.
    • A pénz egy részét Mark Scott mosta tisztára olyan alapokon keresztül, melyek a Kajmán-szigeteken és Írországban voltak bejegyezve
    • Mark Scott kezei között 400 millió dollár, vagyis a OneCoin „hibrid Ponzi-rendszer” által begyűjtött vagyon kb. 10%-a ment át. Scott azt mondta ha kérdezték arról mik ezek a pénzek, hogy „európai befektetők” pénzét kezeli family office jelleggel, akiket személyesen jól ismer.
    • Scott 15,5 millió dollárnyi jutalékot rakhatott zsebre a pénzmosás után.

    Az értesülések szerint Mark Scottot 2,5 millió dollár óvadékért cserébe házi őrizetbe helyezték.

    Mark Scott a második ember, aki az amerikai hatóságok elé került és vallomásával a OneCoin „hibrid Ponzi-rendszer” ellen vall. A decemberi cikkünkben már beszámoltunk arról, hogy „A OneCoin egykori vezetőjét Sebastian Greenwood-ot letartóztatták és kiadták USA-nak”. Sebastian Greenwood leginkább az ázsiai területekért volt felelős, egy kínai számlájáról eddig 7,2 millió dollárt foglaltak le, vélhetőleg ez csak töredéke a teljes, OneCoinon keresztül szerzett vagyonának. Az ügyben most az FBI nyomoz.

    OneCoin ellen indult hatósági fellépések

    Annak ellenére, hogy a Onecoin jelenleg a tetszhalál állapotában van és sok vezető elmenekült, a hivatalos felelősségre vonás még évekig fennáll, jegyezte meg a németországi Bielefeld-i általános ügyész Gerald Rubsam. Az Onecoin-t nemcsak a német bűnüldözés vizsgálja, hanem Nagy-Britannia, Írország, Ukrajna, a balti államok, Olaszország, USA, Kanada, Amerika, Kína, Vietnam és más régiók hatóságai is.

    „A vizsgálatainkat nyolc gyanúsított, főként az egyik Németországban bejegyzett Onecoin-csoport vállalatának alkalmazottai ellen folytatjuk.” – magyarázta tavaly októberben Rubsam.- „Jelenleg nincs információnk arról, hogy Ruja Ignatova hol tartózkodik.”

    • A legszigorúbb hatósági fellépés Kínában történt, ahol tavaly májusban 151 OneCoin vezetőt vettek őrizetbe és közel 1,7 milliárd dollárnyi befektetett tőkét foglaltak vissza tőlük. A hatóságok azt állítják, hogy a OneCoin ponzi a Hunanben valaha vizsgált “legnagyobb MLM átverés / csalás eset”
    • Indiában 18 OneCoinost letartóztattak, és a cég első embere Ruja Ignatova ellen is vádat emeltek.
    • A németek befagyasztották a OneCoin Network Services Ltd. és a dubai OneLife Network Ltd. pénzforgalmi csatornáit tavaly áprilisban.
    • Bulgáriában a rendőrség razziát tartott a OneCoin székhelyén 2018 elején, lefoglalták a számítógépeket, az adattárolókat, de a nyomozati eredmények azóta sem elérhetőek.
    • Vietnamban hamisítottak maguknak egy felügyeleti engedélyt. Azonban a csalás gyorsan kiderült és a vietnami kormány hivatalos közleményben cáfolt a leírtakat, majd eljárást indítottak a csalók ellen.
    • A OneCoinnak a híresen elnéző Belize-ben is sikerült a felügyeletnél problémát okozni, ahol a OneLife Network Limitedet (az egyik központi cégüket) vonták vizsgálat alá.

    Hová tűnt Ruja Ignatova a OneCoin tulajdonosa?

    Ruja Ignatova, a OneCoin ügyvezetője, kitalálója egyenlőre ismeretlen helyen tartózkodik. A cég kirakatarca még 2017-ben tűnt el teljesen a nyilvánosság elől, miután a OneCoin az értékesítési jutalékokat sem tudta már kifizetni. Az interneten olvasható pletykák szerint hamis személyazonosságot vásárolt magának és ukrán útlevéllel bujkál valahol Európában vagy Ázsiában.

    Ruja Ignatova állítólag 480 millió dolláros (134 milliárd forintos) összeget könyvelhet el a OneCoinnak köszönhetően, amiből építettvett magának egy 2,5 millió dolláros villát Sozopol közvetlen partján és még egy 15 millió dolláros jachtot horgonyoztat a kikötőben.  Az újonnan megvásárolt otthont Németországból importált egyedi bútorokkal rendezte be, ami saját stranddal, szőlővel és nagy játszótérrel rendelkezik. Miután a OneCoin üzlet fizetésképtelenné vált, nem költözött be a villába, ami azóta is üresen áll.

    Ruja Ignatovaról az eltelt időszakban kiderült, hogy nem a OneCoin volt az első olyan üzlete, ahol a hatóságokkal került szemben, hiszen korábban Németországban már 24 rendbeli csalásért elítélték. A Waltenhofen Steelworks nevű vállalat vezetőjeként Ruja Ignatova az apjával együtt az alkalmazottait és beszállítóit lopta meg. A cég könyvelésével is csalt és még a munkaeszközöket is megpróbálta ellopni, Bulgáriába szállítani. Az ügy miatt 2012-ben Ignatova felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

    A Bitsonline.com szerint Ruja Ignatovanak üzleti kapcsolata van a „Kokainkirályként” is emlegetett Hrisztofosz Amanatidisz bolgár maffiavezérrel is, aki jelenleg szintén szökésben van.

    Ha tetszett a cikk támogasd az oldalt egy megosztással! 🙂

    Kapcsolódó tartalom:

    A OneCoin egykori vezetőjét Sebastian Greenwood-ot letartóztatták és kiadták USA-nak

    Kriptovaluták az MLM-ben a meggazdagodás új forrása vagy a csalás melegágya?

     

     

    Szólj hozzá Facebookal

    Pin It on Pinterest