Addig amíg az MLM cégek forgalmáról a 2018-as hivatalos forgalmi adatok nem elérhetőek, nézzünk meg egy érdeklődés szerinti listát a google trends segítségével. Ennek segítségével megpróbáljuk kitalálni a 2018-as év várható forgalmi eredményeit.

    A listánkon az éves 1 milliárd forintot meghaladó MLM cégek szerepelnek, név szerint: Avon, Oriflame, AmWay, Forever Living Products (FLP), NuSkin, Zepter, és Ökonet. A 2017-es érdeklődési adatokat hasonlítjuk össze a 2018-as számokkal, amit grafikonba rendezünk. Így néz ki:

    A legnagyobb érdeklődési eredménnyel az Avon rendelkezik, majd az Oriflame következik és a dobogó harmadik fokára az FLP került. A két legnagyobb (Avon, Oriflame) keresési eredménye nélkül az MLM cégek listája a következőképpen alakul:

    Tehát a teljes lista így nézz ki:

    1. Avon, 2. Oriflame, 3. FLP, 4. NuSkin, 5. AmWay, 6. Ökonet, 7. Zepter.

    A lista szinte egy az egyben tükrözi az MLM cégek forgalmát a magyar piacon. (ide kattintva megnézheted) Egyedül az AmWay került hátrébb a 3. helyéhez képest, de ez valószínűleg annak köszönhető, hogy már közel 30 éve jelen vannak Magyarországon és egy kialakult fogyasztói bázissal rendelkeznek. Az Ökonet és a Zepter az MLM cégek listáján szinte ugyanakkora forgalommal rendelkeznek, és a keresési eredmények szempontjából is majdnem megegyező eredményt mutatnak. Így arra lehet következtetni, hogy ez a fajta statisztika egy jó kiindulási pontot tud adni a 2018-as forgalmi adatokra. Számszerűsítettük a keresési eredmények index számait és a 2017-es eredményeket összehasonlítottuk a 2018-as számokkal. Az így kapott érdeklődési különbségeket a következő táblázatba rendeztük:

    AvonOriflameAmWayFLPNuSkinZepterTupperwareÖkonet
    -3%-10%-6%-4%-16%-28%-11%11%

    A listában szereplő MLM cégek közül az Ökonet kivételével, mindegyikre kevesebben kerestek rá, mint 1 évvel korábban. Az adatokra támaszkodva azt mondhatjuk, hogy a legnagyobb MLM cégek forgalmai 2018-ban jelentősen nem fognak növekedni, sőt inkább stagnálni vagy csökkenni fognak az értékesítési számaik. Az Ökonet +11%-os eredményével minimális forgalomnövekedésre számíthat 2017-ben, A -3-4% körüli számokkal rendelkező MLM cégek az Avon és FLP valószínűleg szinten tartják a forgalmukat. A -6%-os AmWay minimális veszteséget fog elkönyvelni, ami a világtrendekkel párhuzamos mozgást mutat. Az AmWay forgalma világszinten is jelentős csökkenéseket produkál, ezért új vezérigazgatót neveztek ki a cég élére Milind Pant személyében (erről itt és itt olvashatsz). Az Oriflame -11%-a és a Tupperware -11%-a szintén forgalomcsökkenésre ad okot. Talán a 2018-as év egyik nagy MLM cég vesztese a NuSkin lesz -16%-os érdeklődési eredményével.

    2017 év elején több nagy vezető hagyta el a NuSkin-t, köztük Benkovics Norbert és Váczy Károly. A magyarországi NuSkin üzlet elindítója Váczy Károly volt, aki a legmagasabb rangot a Team Elite szintet érte el és tagja lett az 1 millió dolláros körnek is. Ezt a felépített óriási nemzetközi hálózatot maga mögött hagyva, egy új cég felépítésébe kezdett, aminek a neve: DoTerra. A számokból arra következtethetünk, hogy ennek hatására jött létre a NuSkin -16%-os eredménye.

    A Zepter -28%-os mutatója valószínűleg a direkt-értékesítő csapatuk csökkenésével magyarázható, ami az éves forgalmukban is jelentkezni fog.

    A 2018-as év legnagyobb nyertese az MLM cégek érdeklődési listája alapján a DoTerra. Nézzük meg az erről készült grafikont:

    Jól láthatjuk rajta, hogy a 2017-es minimális számaihoz képest, 2018-ban a Doterra már megközelítette, néhányszor pedig átlépte az AmWay és a NuSkin számait.  Az elmúlt 90 napban már fej – fej mellett haladt a három cég:

    A kapott adatokat számszerűsítve azt kapjuk, hogy a DoTerra 2017-hez képest 169%-os emelkedést mutatott 2018-ban. Ez az érdeklődés emelkedés a legnagyobb MLM cégek listáján a 6. helyre repítette Magyarországon a DoTerra csapatát.

    A DoTerra-val frissített legnagyobb MLM cégek listája:

    1. Avon, 2. Oriflame, 3. FLP, 4. NuSkin, 5. AmWay, 6. DoTerra, 7. Ökonet, 8. Zepter.

    Váczy Károly cégváltása és egy kiemelkedő vezetői gárda kialakulása lehet a DoTerra ilyen gyors növekedésének a titka. Az eredmények azt mutatják, hogy a legnagyobb MLM cégek között kell már Magyarországon is számon tartani a DoTerrát. Nyilvános forgalmi adataink még nincsenek, de ha a statisztikai számokból indulunk ki, amik eddig biztos támpontot tudtak nekünk nyújtani, akkor a DoTerra lesz a következő cég, ami átlépi az 1 milliárd forintos éves forgalmat hazánkban. Érdeklődés szempontjából már a legnagyobb MLM cégek szintjén járnak, akik több milliárd forintos éves forgalommal rendelkeznek Magyarországon. (ide kattintva találhatod meg ezt a listát). A kérdés már csak annyi, hogy mikor érik el ezt a DoTerránál?

    Összegzés

    Forgalom tekintetében a legnagyobb MLM cégeknél nem várható nagy változás. Az Avon 26 milliárd forintot meghaladó éves forgalmával magasan az élen várhatja a 2018-as év lezárását. A 2. helyezett Oriflame 2017-ben 5,3 milliárd forinttal jelentősen le van maradva.

    A 3. helyezett AmWay és a 4. helyezett FLP között, mindössze 24 millió Forint volt a különbség. Ha a statisztikák igaznak bizonyulnak, akkor itt csere fog történni és az FLP felállhat a dobogó 3. fokára, megelőzve az AmWayt.

    A NuSkin, Zepter és az Ökonet a 2 milliárdosok táborába tartozott 2017-ben minimális különbséggel. Ha az eredmények nem csalnak, akkor itt is előzés történhet, mégpedig a NuSkin és a Zepter elé kerülhet az Ökonet.

    A DoTerra pedig a kakukktojás lehet, hogy milyen magasra jut a listán.

    A hivatalos forgalmi adatok valamikor nyár környékén várhatóak, addig izgalmas hónapok és további érdekes szakmai cikkek várnak ránk.

    A jelenlegi MLM cégek listáját forgalom alapján ide kattintva találod meg.

     

    Szólj hozzá Facebookal

    Pin It on Pinterest