Az elmúlt hónapokban több megkeresést kaptam a Mosaic Alpha projektel kapcsolatban, hogy „Mi a véleményem róla?”, „Fektessek be, mert ez a következő nagy durranás” és hasonlóak. 

  Előjáróban annyit, hogy 100% kockázatú terméknek gondolom, ami több sebből vérzik. Azt szoktam mondani, hogy ha valaki lát benne fantáziát, akkor csak olyan összeggel szálljon be aminek a részben vagy egészben való elvesztése nem fáj a számára. Mindenkinek más a kockázat tűrő képessége, valakinek a 100 ezer forint is sok, valakinek pedig pár millió forint is játékpénz. Tegyük fel, hogy a projekt befuccsol, amire nagy esély van és 1-2 százezer forintot utaltál be, de ennek az összegnek az elvesztése álmatlan éjszakákat okoz a számodra, akkor ez nem a te üzleted, költsd inkább másra a pénzed.

  Miért 100% kockázatú projektről van szó? 

  Először is a benne lévő emberek miatt. Megvizsgálva a cég vezetését, tulajdonosait és a vezető értékesítőket azt láthatjuk, hogy ez már a sokadik kriptovaluta próbálkozásuk és eddig az összes ilyen cégben végzett munkájuk után az a kriptovaluta elértéktelenedett és a cég megszűnt. Részt vettek már ők a teljesség igénye nélkül a OneCoin-ban (ami a világ legnagyobb pilótajátéka volt, erről IDE KATTINTVA olvashatsz), árultak kriptovaluta bányász gépet a BitConnectben és az InviaWorldben (amik gyorsan eltűntek), AGAM/Questra átverésben is részt vettek, de vásárlóikártya, autós program és webshop amivel megverjük az amazont is az ő nevükhöz fűződik.

  A Mosaic Alpha weboldalán feltűnik két név Vidákovics A. és Molnár P. mint társalapítók, akikre előszeretettel hivatkoznak mint valami nagy név a szakmában. Kik is ők? Az ő nevükhöz fűződik az ILGAMOS shitcoin, ami egy kripto ponzi volt és gyorsan összeomlott. Ezután újra brandalték és útjára indították az ILGON-t, ami szintén egy shitcoin volt és gyorsan összeomlott. Mind a két helyen több ezer ember van a károsultak között.

  Azt gondolom, hogy az ilyen múltal rendelkező emberek legyenek azok tulajdonosok, alapítók vagy éppen hálózati vezetők, már az első red flaggel kell megjelenniük a fejünkben. Aki egy kicsit is használja az eszét és nem a kapzsiság vezérli, elgondolkodik azon, hogy csatlakozzon-e hozzájuk. Én biztos nem vennék részt egyetlenegy olyan cégben sem ahol ők megjelennek, mert nem szeretném átverni az ismerőseimet némi kis aprópénzért.

  Az Általános Szerződési Feltételekben a következőket olvashatjuk: „Jelen Szerződésre, valamint az oldalhoz való hozzáférésre és annak használatára a Brit Virgin-szigetek törvényei az irányadók.”

  Ez is egy nagy red flag kell hogy legyen, hiszen ha bármi történik az oldalal, a platformjukkal és mondjuk holnap kikapcsolnak mindent, moshatják kezeiket, hiszen nehezen lesznek felelőségre vonhatóak mondjuk az EU-ban. A Brit Virgin-szigetek egy adóparadicsom, ahol nincs semmilyen szabályozás az ilyen típusú cégekkel kapcsolatban.

  A Mosaic Alpha marketinganyaga az Evo Dynamic LLP-t, egy Kanadában bejegyzett céget idéz.

  Meg kell jegyezni, hogy a Mosaic Alpha kanadai cége, az Evo Dynamic LLP a Novalus Prime-nak feleltethető meg.

  Szabályozási szempontból a Mosaic Alpha rendszere értékpapír-ajánlatnak tűnik. Márpedig ha ez így van akkor Magyarországon a Mosaic Alpha köteles értékpapír-kínálatát bejegyeztetni a Magyar Nemzeti Banknál (MNB). Magyarországon kívül a Mosaic Alpha köteles regisztrálni a pénzügyi szabályozó hatóságoknál, ahol befektetést kér. Sőt az értékesítőknek az EU szabályozás szerint hatósági vizsgával kellene rendelkezniük!

  „Kevin Thompson: Kirpto + MLM = jogilag lehetetlen” című cikkünkben Kevin Thompson MLM ügyvéd egyértelműen kifejti, hogy:

  Amikor egy vállalat egy olyan spekulatív, ingatag, zavarba ejtő és izgalmas dolgot kever össze, mint a kripto a többszintű kompenzációs rendszerrel, akkor hirtelen pénzügyi szakértők ezrei „beszélnek a projektről” és reklámozzák a legjobb következő érmét (vagy érmék sorozatát). Mindannyiunknak zavarba kell jönnie az iparágunkban megszületett kriptoponzi-sémák száma miatt. Azoknak az alapítóknak a többsége, akik megpróbáltak kriptográfiai koncepciókat bevezetni iparágunkban, minimum egy SEC idézést kaptak. (megjegy.: SEC = Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet) Egy jó részüket beperelt a SEC. És ami a legrosszabb, egy jó részük börtönben kötött ki (vagy meghalt/eltűnt). A SEC egyébként több mint 200 ügyet indított el a kriptográfiai koncepciók ellen (nem mind MLM-es). Érdemes megjegyezni azt a tényt, hogy a SEC továbbra is veretlen ezen a területen. A két nagy ügy, amit a Ripple és az XRP elleni vezetnek még mindig függőben van.

  A Mosaic Alpha miért tekinthető kriptoponzi-sémának?

  A vállalatnak jelenleg nincs más igazolható bevételi forrása, mint az új befektetések. Pump and dump elven működik, azaz az elején a csomagokkal felpumpálják az érmék, a tokenek értékét, majd amikor kevesebb a befizető és az emberek szeretnének a pénzükhöz hozzájutni, ezért eladói nyomás lesz a projekt pár hét alatt elértéktelendik.

  Mennyi idő múlva fog ez bekövetkezni? Valószínűleg akkor, amikor a Binancen lévő tokenek átváltásra kerülnek, és a Liquidity csomagok 2 éves lekötései felszabadulnak.

  Abban a pillanatban amikor a piac fogja szabályozni az árat az árfolyam nagy valószínűséggel összeomlik. Miért? Egész egyszerűen azért, mert ahogy egyre több lekötés felszabadul és az emberek szeretnének hozzájutni a pénzükhöz megnő az eladói nyomás, ezért az árfolyam meredek zuhanásba kezd és pár hét vagy hónap alatt elértéktelenedik. Lehetséges hogy az első körös befizetők kis- vagy nagy profittal kitudnak szállni, de a többség, a tömeg hatalmas veszteségeket fog elkönyvelni.

  A múltban erre jó példát találunk a FirstCoin MLM-ben működő kriptovaluta esetében, ahol ez a lekötés 183 napos volt. A problémát az okozta, hogy egy idő után egyre több embernek kezdett el lejárni a 183 napos lekötése és elkezdték eladni az FRST-üket a tőzsdéken. Egy idő után kevesebb vásárló lett, mint eladó, az FRST árfolyama átszakadt és pár hét alatt teljesen elértéktelenedett az egész. Valami hasonlóra számíthatunk itt is.

  Felhasznált forrás: behindmlm.com

  Ajánlott tartalom:

  27 milliárd forintot lophattak el a FirstCoin kriptovaluta csaló magyar tulajdonosai

  Kevin Thompson: Kirpto + MLM = jogilag lehetetlen

  Kriptovaluták az MLM-ben a meggazdagodás új forrása vagy a csalás melegágya?

  Szólj hozzá Facebookal

  Pin It on Pinterest