Ahány cég, annyiféle kifizetési terv – gondolná az ember. Valójában 4 nagy csoportba sorolható az összes MLM cég kompenzációs terve a közel 100 éves fennállásuk óta.

    Az MLM 1930-as években való indulása óta számtalan nagy cég bebizonyította, hogy a kifizetési rendszereik működőképesek. A közvetlen értékesítési formának az első ismert képviselője a California Vitamin Company volt, amit Carl Rehnborg hívott életre, majd 1939-ben nevezték át a Nutrilite-nak. William Casselberry és Lee Mytinger voltak az első ismert vezetők , akik már 1934-ben a California Vitamin Company-t képviselték. Ők alkották meg a több szintű értékesítési rendszert az az Multi Level Marketing kompenzációs rendszert, ami az új utazó ügynök után 3 százalékos jutalékot biztosít a beléptető számára. Ezzel kezdetleges formában létrehozták a ma ismert rendszer alapjait, a leváló emberek és csoportok fogalmát.

    Belső konfliktusok és az AmWay születése

    Az 1950-es években a Nutrilite-on belül kialakult konfliktusok miatt, komoly problémák adódnak az áruellátással. Ennek hatására a független értékesítési ügynökök egy csoportja kivált a cég kötelékeiből Jay Van Andel és Rich DeVos-al az élen. 1959-ben Jay Van Andel és Rich DeVos megalapítják az American Way, röviden AmWay vállalatot.  1970-ben végül az AmWay felvásárolja a Nutrilite vállalatot.

    Magyarországi történelem

    Magyarországon 1989 előtt hivatalosan nem lehetett foglalkozni MLM-el. A rendszerváltás után nálunk is megjelentek a hálózati értékesítésre épülő külföldi cégek. Magyarországra az Amway után az elsők között érkezett az Avon, a Herbalife, a Forever Living Products és később a NuSkin Enterprises. Az azóta eltelt időben megérkezett az Oriflame, a Zepter, a Tupperware, a GNLD, a Sunrider, az LR health & beauty, a Rain, a Jeunesse és a Doterra is. Az első igazán sikeres magyar tulajdonosokkal induló cég pedig a Flavonmax lett.

    A magyarországon jelen lévő MLM cégek leírásait és a statisztikai adatokat ide kattintva éred el: https://mlmfigyelo.hu/mlm-cegek/

     

    Mitől jó egy kompenzációs terv?

    Alapvetőleg egy kompenzációs tervnek 6 dolognak kell megfelelnie:

    1. Másolhatónak kell lennie
    2. Lépésről lépésre kell a munkába rakni az embereket
    3. Segíti az alaplépések elsajátítását
    4. Pontosan meghatározott üzleti szintekkel rendelkezik
    5. Életjelekre ad plusz jövedelmet
    6. Elismeri az embereket

    UNILEVEL

    Ebben a rendszerben végtelen mennyiségű embert szponzorálhatunk az első szintünkre. A jutalék kifizetés általában 5-10 mélységből érkezik fix vagy változó százalékok formájában az eladási forgalmak függvényében.

    Breakaway

    Talán az egyik legismertebb kifizetési rendszer Magyarországon a lépcsőzetes, leváló kompenzációs terv.

    Ennél a tervnél is végtelen mennyiségű első generációs munkatársat szponzorálhatunk.

    Azonban a előfordulhat, hogy régió korlátot állítanak a cégek, ami annyit jelent, hogy ha mondjuk Magyarországon nem minősülünk vezetői szintre, akkor hiába indítunk egy német vonalat, jutalékra nem leszünk jogosultak.
    A kifizetésnél százalékkülönbségeket vesz figyelembe az adott cég.

    MÁTRIX

    A mátrix rendszereknek általában három fajtájuk van: kettes mátrix, hármas mátrix és ötös mátrix rendszer. Ez a típusú kompenzációs rendszer úgy működik, hogy egy 2×3-as, 3×3–as vagy 5×5–ös mátrixot kell feltöltenünk emberekkel, általában balról jobbra indulva el benne. A kifizetési rendszerük rendkívül egyszerű, amikor balról jobbra ez a mátrix feltöltődik X jutalékot fizet szintenként számunkra a cég.

    Bináris

    A bináris rendszer egy végtelen mély két pozíció szélességű kompenzációs rendszer.

    Ez azt jelenti, hogy mindenki csak két embert tud szponzorálni az első szintjére és akik ezután kerülnek a rendszerbe, azok a két ember valamelyikének a csapatát fogják erősíteni.

    Minden egyes üzleti pozíció bal és jobb oldalra van bontva és egy előre meghatározott szisztéma szerint történik a forgalom utáni bónusz kifizetés.

    Egy e-book születése

    Az írás elkezdésének pillanatában döbbentem rá, hogy egy cikk keretein belül nem lehet teljes mélységeiben bemutatni az MLM kompenzációs rendszerek működését, hiszen ez ennél sokkal több oldalt igényelne. Pontosan 82 oldal szükséges ahhoz, hogy ezt a témát kimerítően, ábrákkal szemléltetve, a teljes körű információt átadva megismerhessük a kifizetési tervek kulisszatitkait.

    Miért pont 82 oldal?

    Egyszerűen azért, mert az e-book, amit a bejegyzés végén letölthetsz pontosan ennyi oldalt tartalmaz és kicsivel több, mint 1 hónapnyi munka van az elkészítésében. Igyekeztem az elmúlt 17 éves tapasztalatomat kihasználva, a lehető legtöbb információt belerakni a könyvbe, hogy számodra egy széleskörű forrásanyag jöjjön létre.

    Remélem hasznos információkkal fogsz gazdagodni a könyv elolvasása közben!

    Baráti üdvözlettel: Szilágyi Gergely

    A tartalomra a Creative Commons 4.0 Nemzetközi licence érvényes, azaz Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább!

    Minden, amit az MLM kompenzációs tervekről tudni érdemes

    Egy hiánypótló alkotás, aminek az elolvasásával teljes betekintést nyerhetünk az MLM cégek világába.

    Rövid MLM történelem az 1930-as évekről, a kezdeti nehézségeiről és a 1990-es évekről, amikor megérkeztek a cégek Magyarországra.

    Gyakorlatias ábrákon keresztül pontosan megismerhetjük a különböző kompenzációs tervek jutalékkifizetési alapjait és fény derül az olyan alapfogalmakra is, hogy mi az a „láb”, „front vonal” vagy éppen a „spillover”.

    Bemutatásra kerül a kompenzációs terv előnye és hátránya a különböző kifizetések szerint.

    A tartalomból

    MLM története

    Az 1930-as évektől kezdődően megismerhetjük az MLM történetét. Kik voltak azok a jelentős emberek, akiknek köszönhetően létrejött ez az iparág a világban.

    mitől jó egy kompenzációs terv

    Megvizsgáljuk azt a 6 szempontot, aminek minden jól működő kompenzációs tervnek meg kell felelnie ahhoz, hogy egy céget a sikerhez segítse.

    Unilevel

    Az unilevel terv ismertetése, ami az egyik legegyszerűbb kifizetési terv az MLM iparágon belül.

    breakaway

    Talán az egyik legismertebb kifizetési terv ma Magyarországon a lépcsőzetes, leváló kompenzációs terv. Már tradícionálisnak mondható, hiszen ezzel indult el az MLM iparág.

    mátrix

    A mátrix kifizetési rendszerek is egyszerűségükről híresek, hiszen egy zárt rendszerbe balról jobbra kerülnek az emberek elhelyezésre. Viszont nagyon vitatott történelmük van.

    bináris

    A bináris rendszer egy végtelen mély két pozíció szélességű kompenzációs terv. A 90-es évek nagy újdonsága volt a széleskörben való elterjedése.

    A szerzőről

    17 éves szakmai tapasztalattal rendelkezem az értékesítés és a vezetés területén. Voltam számítástechnikai szaküzlet vezetője, építettem föl saját vállalkozást, több tízezer fős nemzetközi MLM hálózatot, vittem sikerre tartalmi oldalakat és adtam el több száz millió forint értékben online termékeket.

    Pénzügyi területen végzett munkám során az értékesítési folyamat és franchise rendszer átalakításával a kezdeti havi 50-100 ezer dolláros forgalmat 18 hónap alatt megtízszereztük és egy év alatt 10 millió dolláros forgalmat értünk el.

    Voltam lent és fent, mentem csődbe és álltam fel a semmiből, voltam alkalmazott és vállalkozó.

    Szólj hozzá Facebookal

    Pin It on Pinterest