A HírTV riportja szerint legalább 50 millió dollárral léptek meg a Firstcoin elnevezésű kriptovaluta magyar alapító-tulajdonosai. A befektetők futhatnak a pénzük után.

    A Firtscoin kriptovaluta egy scrypt alapú altcoin volt, amit 2016-ban hoztak létre magyar tulajdonosi háttérrel. 2016-ban kezdték el értékesíteni, viszont csak 2017 februárjában jelent meg a Coin Market Cap oldalon. Hatalmas lendülettel kezdett a FirtsCoin és a kezdeti kibocsátási árat, ami 0,5 dollár volt, hamarosan megsokszorozta és 1 év alatt elérte a 17 dolláros csúcsárat, hogy onnan gyorsan a mélybe zuhanjon és teljesen elértéktelenedjen.

    FirstCoinról röviden

    A Firtscoin egy scyrpt alapú kriptovaluta volt, amit FVPP – Firstcoin Value Protection-el, azaz érték védelmi programmal hirdettek az érdeklődők számára. A marketing anyagokban árfolyamvédelemként is hivatkoztak erre a kifejezésre, és azt ígérték, hogy az értékmegőrzést úgy kívánják megvalósítani, hogy a kriptopénz kibocsátását a saját kezükben tartják és az árfolyamot szem előtt tartva a keresletnek megfelelően adnak el új érméket a piacon.

    A másik marketing ígéret a Mining program volt, ami azt jelentettem hogy ha valaki vásárol FirtsCoin-t és azt beküldi a a FirstCoin Clubba 183 napra, akkor a cég megjutalmazza az embert a mining program keretein belül, akár 48%-nyi ajándék FirtsCoin-al. Ha valaki vett 2000 $-ért  0,50$ árfolyamon FRST, akkor 6 hónap múlva 2000/0,50 = 4000 FRST * 48% mining = 5920 darab FRST-je lett. Az árfolyam csúcsán ez 94.720$-ért.

    A fellelhető információk alapján a FirstCoin Clubba beutalt pénz miatt, amit 183 napra lekötöttek az emberek egyfajta hiány alakult ki a piacon, azaz több vásárló volt mint eladó, ezért az ár rakéta szerű növekedésbe kezdett. A problémát az okozta, hogy egy idő után egyre több embernek kezdett el lejárnia a 183 napos lekötése és elkezdték eladni az FRST-üket a tőzsdéken. Abban a pillanatban, hogy kevesebb vásárló lett, mint eladó, az FRST árfolyama átszakadt és pár hét alatt teljesen elértéktelenedett az egész.

    Az átverés jellege abból adódott a FirtsCoinnak, hogy 99,9%-ig előre kibányászott érméről van szó, azaz ez nem olyan mint a bitcoin, etherum, stb. ahol bárki egy számítógéppel bányász lehet. Ezt az érmét már előre kibányászták, azaz valakik birtokában volt ez a FirtsCoin mennyiség, ami miatt a nyilvános tőzsdéken csak tőlük lehetett vásárolni az első körben. Ezek az emberek a FirstCoin kitalálói, tulajdonosai voltak és hatalmas pénzzel léptek le.

    Kiszivárgott egy e-mail, ami szerint 98 millió dollárral léphettek le a FirtsCoin tulajdonosok

    Mohammed Kibria kiszivárogtatott e-mailjében azt írta, hogy a  FirstCoin Club működése során 245 millió dollárt, közel 68 milliárd (!!!) forintot fizettek be az emberek világszerte másfél év alatt. Ebből 146 millió dollárt költöttek a jutalékok kifizetésére és a kezdeti beruházásokra, a fennmaradó 98 millió dollárt, azaz 27 milliárd (!!!) forintot a FirstCoin tulajdonosai tették zsebre. Azt is írja az e-mailben, hogy 15 BTC-t fizettek neki a tulajdonosok, hogy az összeomlás után rendbe tegye a céget.

    „Amikor átvettem a Firstcoint, 1000%-ban őszinték voltak a szándékaim annak érdekében, hogy értéket hozzak vissza a platformba nekünk, a tagoknak. Teljes finanszírozást garantáltak és a paulownia ültetvény szerződésének átadását. Adtak 15 BTC-t mint ajándék coin az elején arra, hogy építsem a klubot és a projektet. Az összeset elköltöttem hogy egy új platformot és klubot hozzak létre, rengeteget szenteltem a saját időmből és erőforrásaimból az elmúlt hónapokban mivel abban a hiszemben voltam, hogy a tulajdonosok az ígéretükhöz híven finanszírozzák az új projektet. Akkor azt hittem hogy az ő érdekük is, hogy a tagok visszakapják az elvesztett pénzüket. Előrehaladva az időben kiderült nem csak hogy nem teljesítették az ígéreteiket, de a most felfedett információkkal csak egy új „front emberre” volt szükségük, amellyel elterelhetik a figyelmet magukról és engem áldozati bárányként használhatnak. Ez lehetővé tenné számukra, hogy elsétáljanak 98 millió dollárral amit a kezdetekben megkerestek. Tisztában vagyok vele hogy számos bírósági ügy van folyamatban a korábbi tulajdonosokkal szemben (mint bűnügyi mind polgári peres) és sokan kifejezték vágyukat, hogy elkapják őket és a korábbi LDM-et. Amennyiben bűntettet szeretnél bejelenteni az INTERPOL-nál, akkor keresd fel a saját központi bűnüldöző irodád (National Central Bureau NCB) és jelentsd.” – Mohammed Kibria

    Most, hogy rájött, hogy ő és társai a FirstCoin Club által átverésre kerültek, Kibria arra kéri a befektetőket, hogy forduljanak az Interpolhoz Magyarországon és Dubaiban. A teljes Mohammed Kibria által írt levél ide kattintva olvasható. Az üzleti modell teljes leírása pedig „Epilógus a Firstcoin koporsója felett” címmel olvasható. Kapcsolódó tartalom: Kriptovaluták az MLM-ben a meggazdagodás új forrása vagy a csalás melegágya?

    HírTV Panaszkönyv című műsora a FirstCoin-ról

    A HírTV Panaszkönyv című műsorának a riportjában körüljárják a FirtsCoin tiszavirág életű történetét, ahol a szálak magyar tulajdonosokhoz vezetnek, akikről pár képet is megjelentetnek. A HírTV Panaszkönyv című műsora a FirtCoin csalásról:

    Szólj hozzá Facebookal

    Pin It on Pinterest