Az amerikai büntetőeljárásban szereplő egyik alperes vállalati számlákat vezetett az Ír Jegybanknál (Bank of Ireland) és ezen számlákon keresztül állítólag 300 millió dollárt mosott tisztára a OneCoin piramisjáték csalásból.

    Tovább folytatódik a OneCoin piramisjáték rendszer miatti folytatott büntetőeljárás – többek között Konstantin Ignatov , Ruja Ignatova és Mark Scott ellen – a New York-i Kerületi Bíróságon. Az ügyben vádlottak listáján szerepelnek a OneCoin vezetői, valamint azok az emberek, akik állítólag a OneCoin pénzek tisztára mosásához járultak hozzá.

    Kezdenek részletek megjelenni arról, hogy kik fognak vallomást tenni Scott ellen, akit bűnsegédkezéssel és a OneCoin által elkövetett csalás elősegítésével vádolnak.

    2019. szeptember 29-én az Egyesült Államok kormánya indítványt nyújtott be a Bírósághoz, amelyben meghallgat a tárgyalás során négy tanúvallomást az Írországból egy kétirányú zárt rendszerű televíziós konferencián keresztül. A tanúk mind az Ír Jegybank jelenlegi vagy volt alkalmazottai, ahol Mark Scott vállalati bankszámlákat vezettek, amelyeken keresztül állítólag több mint 300 millió dollárt mostak tisztára a OneCoin csalásból, többek között az alperes által benyújtott hamis nyilatkozatok révén.

    Az első tanú Deirdre Ceannt, aki 2014 és 2017 között az Ír Jegybank külföldi befektetési csoportjában dolgozott.

    A második tanú Derek Collins, aki 2016-ban az Ír Jegybank ügyvezető alelnöke és kapcsolati igazgatója volt.

    A harmadik tanú Diane Sands, a bank pénzmosás elleni csapata vezetője.

    Végül Greg Begley aki kész arra, hogy anyagi és releváns bizonyítékot szolgáltasson arra vonatkozóan, hogy megkapta és feldolgozta az alperes által az Ír Jegybankhoz benyújtott papírokat.

    Mark Scottot pénzmosás elkövetésére irányuló összeesküvés létrehozásával vádolják, megsértve a 18. cím, United States Code, Section 1956(h) törvényét. A tárgyalás során a kormány megpróbálja bebizonyítani, hogy az alperes mintegy négyszáz millió dolláros bevételt mosott ki az OneCoin-ból a Brit Virgin-szigeteken nyilvántartott állítólagos magántőke-alapokon keresztül, a Kajmán-szigeteken található bankok számláira (az úgynevezett „Fenero Alapokra”).

    A kormány arra is törekszik, hogy megállapítsa, hogy a pénzeszközök jelentős részét Scott átvitte-e az Írországban található Ír Jegybankhoz (BOI) kapcsolódó bankszámláira. A tárgyalás során a kormány bizonyítékokat fog bemutatni a bankok, köztük az Ír Jegybank és az alapkezelők által kezelt pénzeszközök átutalása kapcsán, köztük az Ír Jegybank és az alapkezelők által létrehozott hamis adatokkal kapcsolatban, hogy elfedje azt a tényt, hogy az alapok pénze a OneCoin rendszerből származik.

    A kormány megpróbálja bebizonyítani, hogy Scott hamisan jelentette a Fenero Alapok által kezelt pénzek származását legalább a Kajmán-szigetek egyik bankjának és az Ír Jegybanknak. A tanúvallomások és bizonyítékok révén a kormány megállapítja, hogy a Fenero Funds Cayman bankszámlái megközelítőleg 273 millió eurót utaltak az Ír Jegybanknál vezetett három számlára, aminek a kedvezményezettjeként Fenero név jelent meg és Scott ellenőrzése alatt állt.

    Az Ír Központi Bank (BOI) vezetőinek is tanúvallomást kell tenniük a Onecoin piramisjáték ügyében miután kiderült, hogy a bank egyik alkalmazottja segített az egyik fővádlottnak, Mark Scottnak, mintegy 300 millió dollárt tisztára mosni.

    Lassan az összes fővádlott börtön mögé kerül a Onecoin piramis ügyében, ami a történelem legnagyobb kriptovaluta csalása.

    A BBC  “The Missing Crypto Queen” címen 4 részes podcastet készített Dr. Ruja Ignatováról és a OneCoin csalásról, amit ide kattintva tudsz elérni a BBC weboldalán.

    Szólj hozzá Facebookal

    Pin It on Pinterest