Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma a HyperFundban betöltött szerepükért két ember ellen vádat emel, míg a harmadik személy bűnösnek vallotta maagát.

    Az ügy szereplői névszerint Sam Lee, Rodney Burton és Brenda Chunga, akik kulcsszerepet játszottak az 1,89 milliárd dolláros kriptovaluta csalási rendszerben.

    Az egyik vádlott a 35 éves Sam Lee az Egyesült Arab Emirátusokban, Dubajban lakik és ausztrál állampolgár. A vádiratban társalapítóként jelenik meg a HyperFund, más néven HyperTech, HyperCapital, HyperVerse és HyperNation cégekben.

    Rodney Burton (54) Miamiból és Brenda Chunga (43) a marylandi Severna Parkból a HyperFund lelkes támogatói voltak.

    „A vádlottakat 1,89 milliárd dollár értékben elkövetett csalással vádolják. A bírósági dokumentumok szerint a vádlottak hamisan azt állították, hogy a befektetők jelentős hozamot kapnak kriptovaluta bányászatból, ami valójában nem is létezett.” – mondta Nicole M. Argentieri, az Igazságügyi Minisztérium Bűnügyi Osztályának megbízott főügyész-helyettese.

    „A Belbiztonsági Minisztériumnál és az IRS Criminal Investigation-nél elkötelezettek vagyunk a kriptovalutákat és más digitális eszközöket érintő kifinomult csalások feltárása, valamint az elkövetők bíróság elé állítása mellett.”

    A bírósági dokumentumok szerint 2020 júniusa és 2022 novembere között Lee és az átverésben részt vevő személyek befektetési szerződéseket kínáltak és értékesítettek az emberek számára a HyperFund online befektetési platformján keresztül.

    „Az állítólagos csalás mértéke itt megdöbbentő” – mondta Erek L. Barron amerikai ügyész, Maryland.

    „Legyen szó kriptovaluta-csalásról, vagy bármilyen más pénzügyi csalásról, ha túl szépnek hangzik, hogy igaz legyen, valószínűleg átverés. Az irodánk és a bűnüldöző partnereink felelősségre vonják az elkövetőket a csalásokért.”

    A HyperFund promóciós anyagai állítólag különböző hamis állításokat fogalmaztak meg, beleértve azt is, hogy a HyperFund „tagságokat” vásárló befektetők naponta 0,5–1% passzív jutalmat kapnak mindaddig, amíg a vállalat megduplázza vagy megháromszorozza a befektető kezdeti befizetését.

    Annak érdekében, hogy meggyőzzék a befektetőket arról, hogy a HyperFund képes kifizetni ilyen összegeket az állították, hogy a kifizetéseit részben a nagyszabású kriptobányászatból ​​​​származó bevételekből folyósítják, ezzel szemben a HyperFundnak nem volt ilyen jellegű tevékenysége. 2021 júliusától a HyperFund elkezdte blokkolni a befektetők pénzkivonásait.

    „A mai vádak a HSI New York-i El Dorado Task Force hihetetlen munkájának bizonyítékai” – mondta Erin Keegan, a New York-i Belbiztonsági Minisztérium (HSI) megbízott különleges ügynöke.

    „Köszöntöm bűnüldöző partnereinket, köztük a HSI Baltimore-nak is a kiemelkedő együttműködést. A HSI továbbra is megvédi az amerikai befektetőket a pénzügyi ragadozóktól.”

    Sam Lee-t összeesküvéssel vádolják értékpapír-csalás és elektronikus csalás miatt. Ha elítélik, maximum öt év szabadságvesztésre számíthat.

    Rodney Burton ellen büntetőfeljelentés készült, egy rendbeli összeesküvés bűntette miatt, valamint értékpapír-csalás és az elektronikus csalás bűntettében, hiszen a tevékenységhez pénzügyi engedélyre lett volna szüksége. Minden egyes vádpontért legfeljebb öt év börtönbüntetést kaphat.

    Brenda Chunga bűnösnek vallotta magát értékpapír-csalás és az elektronikus csalás elkövetésében. A tervek szerint május 1-jén hozzák meg az ítéletet az ügyben, és maximum öt év börtönbüntetésre számíthat.

    „Ebben az ügyben az illegális tevékenység folytatása pontosan az a magatartástípus, amelyet az IRS Criminal Investigation, és bűnüldöző partnereink elkötelezetten üldöznek.” – mondta David Meisenheimer, az IRS bűnügyi nyomozásának (IRS: CI) Washington, DC Field ügyvivő különleges ügynöke.

    „Ezek a vádak egyértelmű üzenetet küldenek mindenkinek arról, hogy megvannak az eszközeink és a belső erőforrásaink a pénzügyi rendszerünk védelme érdekében azáltal, hogy szorgalmasan nyomozunk, üldözzük és felelősségre vonjuk azokat, akik átakarják verni csallással az amerikai embereket.”

    Ha úgy gondolja, hogy Ön is az áldozatok közé tartozik ebben az ügyben, kérjük, vegye fel a kapcsolatot velünk e-mailben: victimassistance.fraud@usdoj.gov

    Elérhet minket telefonon is (USA, angol nyelv): (888) 549-3945

    Forrás: Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma

    Kapcsolódó tartalom:

    Ponzik, Piramisok és Kripto MLM átverések

    Kari Wahlroos szerint „csókold meg a seggem”, ha veszítettél a OneCoin-ban

    Az LGreen pilótajáték összeomlott, a kifizetések leálltak

    Frank Ricketts-et (OneCoin, SiteTalk) 5 év börtönre ítélték

    Szólj hozzá Facebookal

    Pin It on Pinterest